MENIU

Klaus Iohannis critică Parlamentul pentru majorările salariale: Se ajunge într-o zonă populistă

Preşedintele a criticat Parlamentul pentru creşterile salariale votate în Comisiile din Parlament. "E greu să spui că poţi fi de acord cu majorările votate înainte de alegeri. Mi se pare că Parlamentul a ajuns in zona polulist-electorală", a spus Iohannis, la târgul INDAGRA. Pe de altă parte, preşedintele a mai afirmat că legea privind eliminarea celor 102 taxe se află în analiza sa, arătând că este bine să se renunțe la unele taxe, dar despre radio-tv trebuie să se discute mai bine.

"Este greu de spus că poți să fii de acord cu majorări votate așa, nici pe ultima sută de metri, pe ultimii doi metri înainte de alegeri. Mie mi se pare că Parlamentul a ajuns într-o zonă populist-electoralistă unde nu ar trebui să ajungă. Pe de altă parte, pot să-i înțeleg foarte bine pe oameni că vor să fie băgați în seamă, vor să fie ascultați și sindicatele vor să vină să ceară creșteri salariale. Aceste lucruri trebuie foarte bine cântărite. Nu putem paușal să spunem că unii sau ceilalți nu au dreptate, de aceea este nevoie ca astfel de lucruri să fie bine judecate, bine chibzuite și de aceea am făcut recomandarea mai demult ca în aceste ultime zile ale Parlamentului să nu discute la viteză foarte mare chestiuni care este bine să se discute într-un mod așezat', a spus șeful statului.

Întrebat ce șanse sunt să promulge această lege, el a răspuns că actele normative se analizează de la caz la caz. "Nu am o abordare paușală. O lege vine la promulgat, se analizează de la caz la caz. Dau un răspuns. De obicei promulg legile, câteodată le trimit înapoi și câteodată la CCR", a arătat Iohannis.

Pe de altă parte, şeful statului a anunţat că va organiza o dezbatere până pe 15 noiembrie cu privire la taxa radio-tv.

"Legea este în analiză și aici cred că trebuie să discutăm un pic mai nuanțat. În principiu, este bine să se renunțe la unele taxe, este un lucru pe care și eu l-am spus că avem, pur și simplu, prea multe taxe. Dar, de aici până la o procedură de ultraurgență care nu permite nicio discuție publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă. Despre majoritatea taxelor am putea să discutăm și probabil s-ar găsi soluții să se renunțe la ele. Au rămas două care, după părerea mea, trebuie bine discutate. Este vorba despre taxa radio și taxa tv", a spus șeful statului.

Iohannis a precizat că a primit în ultimele zile foarte multe solicitări — de la EBU, de la sindicate din media, de la asociații profesionale — prin care i s-a solicitat să nu promulge această lege.

"Această chestiune trebuie mult mai bine discutată", a subliniat președintele.

Comisiile reunite de Buget şi Muncă din Parlament au aprobat, luni, majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de către parlamentarii PSD şi UDMR, liberalii absentând.

"Începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ, existente în plată la data de 31 decembrie 2016, se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi aprobat prin hotărâre a Guvernului", se arată în amendamentul care aparţine Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a opus adoptării acestui amendament, susţinând că majorarea nu poate fi suportată de buget.

Comisiile reunite de Buget şi Muncă au mai aprobat, luni, plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.