Iohannis: 4.000 școli nu au autorizație sanitară. O rușine națională. Lansez o provocare Guvernului
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, la Palatul Cotroceni, că propune, prin demararea unei largi consultări publice, o nouă reformă în învățământ, proces la care i-a invitat să participe pe toți cei interesați. În acest context, șeful statului a criticat dur actuala situație a unităților școlare și a punctat faptul că lansează o provocare Guvernului, în vederea alcătuirii unui plan pe trei ani care sa duca la rezolvarea acestei chestiuni.
"Este prima zi de scoala si vreau sa spun tuturor elevilor, cadrelor didactice si parintilor ca le doresc un an scolar cat se poate de bun, cu rezultate frumoase si cu multe reusite. Asa la inceput de an, se intampla de multi ani incoace, un lucru ciudat: cand ne uitam la stiri observam ca apare un soi de stiri neplacute. Auzim ca si in acest an scolar, un numar mare de unitati scolare nu are conditii bune pentru a primi elevii si ca sunt multe scoli care nu au autorizatii de functionare. Incercand sa aflu cam despre cate unitati scolare este vorba, am ajuns la ceva surprinzator. Am aflat ca 4.000 de cladiri din Romania din unitatile scolare romanesti nu au autorizatie de functionare, in principal nu au autorizatie sanitara. In Romania sunt aproximativ 20.000 de cladiri unde functioneaza unitati scolare. Este foarte mult.
Peste 80 la suta nu au aceasta autorizatie. Este o rusine nationala. Lansez Guvernului o provocare: cred ca este posibil sa avem un plan pe trei ani care sa duca la rezolvarea acestei chestiuni. Cred ca este posibil ca pana in toamna anului 2018, cand vom serba un centenar de Romanie moderna, sa avem o Romanie moderna si in scoli. Din acest motiv, trei ani in asa fel incat cand incepe anul scolar 2018-2019, acest tip de stiri sa nu mai existe si sa intram in serbarile centenarului fara aceasta rușine nationala.
Iohannis, despre criza imigranților: România nu este o ţară xenofobă, nici autistă, nici separatistă
O a doua tema pe care vreau sa o aduc in discutie tine tot de invatamant. Avem foarte multe probleme inafara de acestea care tin de logistica. Daca ne uitam pe datele ultimilor ani, care privesc Bacalaureatul, constatam ca aproximativ jumatate din cei care au frecventat liceul nu au trecut de Bac. Cand analizam situatia manualelor scolare, vedem ca, in continuare, sunt probleme. Cand urmarim rezultatele invatamantului comparativ rural-urban, aici avem o mare problema: copiii din mediul rural nu au nici macar aproximativ aceeasi sansa ca si copiii din mediul urban.
Cand urmarim datele de integrare in piata muncii chestiunea devine tragica. Iata ca toate acestea ne duc cu siguranta la ideea nevoii unei reforme, dar reforme s-au tot facut. Reforme s-au facut in fiecare an si problemele au ramas in mare aceleasi. Din acest motiv, vreau sa propun un alt demers. Propun sa incepem printr-o larga consultare publica, o noua reforma in invatamant. O larga consultare inseamna ca invit pe toti cei interesati si implicati sa participe. Invit pe toti cei care au informatii care au o gandire despre cum trebuie sa arate scoala romaneasca.
Iohannis,despre acuzațiile de plagiat la adresa lui Oprea:Orice formă de plagiat trebuie sancționată
Sper ca prin aceasta larga consultare publica sa reusim impreuna sa creăm bazele unei adevarate reforme a invatamantului romanesc, care aduce invatamantul romanesc in secolul XXI si care transforma scoala romaneasca.
Avem si vesti bune (...) Dintre tarile din UE, Romania e pe primul loc. Avem cei mai fericiti elevi, dar eu cred ca le datoram oricatd e frumos ar fi si cu totul aveam amintiri frumoase din scoala, oricatd e frumos ar fi noi le datoram mut mai mult, le datoram o scoala performanta care le da o sansa reala in viata, in cariera si care transforma Romania intr-o tara a cunoasterii si a integrarii", a declarat Klaus Iohannis.
Întrebări și răspunsuri:
În ce consta provocarea adresata Guvernului?
"Provocarea se va materializa in discutii probabil destul de multe pana gasim o solutie. Aici nu vorbim de ministerul Educatiei, nu are in subordine aceste scoli, sunt la administratiile locale. Dar cauzele acestei nonperformante le gasim in felul in care s-a facut descentralizarea. Scolile au fost date pur si simplu administratiei care a facut sau nu fata. Atunci statul ar fi avut datoria sa puna la punct mai intai scolile. In municipii, in orase cu economie sanatoasa, nu prea exista probleme cu scolile. Ele exista in comunitatile mici. Guvernul poate sa faca un plan, are toate parghiile necesare pentru a rezolva aceasta chestiune".
Credeti ca ar trebui ca o decizie in ce priveste migrantii sa fie luata de Parlament?
"Este posibila o consultare a parlamentului dar nu e uzuala, presedintele nu trbeuie sa ceara niciun mandat pentru a reprezenta Romania in Consiliul European. Miercuri voi merge in parlament si voi aborda si aceasta chestiune".
Considerati ca Romania a fost nedreptatita pentru ca nu i s-a permis intrarea in Schengen?
"Cred ca mai multora le-a venit ideea sa urmareasca ce s-a intamplat la granitele externe ale spatiului Schengen. Nu cred ca putem sa punem chestiunea in termeni de nemeritat sau in alte categorii emotionale, dar cred ca putem cu totii sa constatam ca el nu functioneaza de facto. Spatiul Schengen e nefunctionabil in momentul de fata. Aceasta chestiune va face obiectul unei discutii in CSAT, am inclus aceasta chestiunea pe ordinea de zi a CSAT".
Mediul academic a protestat fata de plagiatul din lucrarile de doctorat coordonate de Gabrielo Oprea. Vi se pare corect sa continue sa ocupe pozitia de ministru și membru în CSAT?
"Daca doriti pot sa va raspund la modul general. La modul particular nu am aceste date si nu e treaba presedintelui, dar daca veni vorba de plagiat. Da, daca dorim sa revenim la principiile de integritate si la meritocratie, atunci e clar ca trebuie sa respingem ferm orice forma de plagiat. Aceasta chestiune trebuie sanctionata evidenta de comunitatea academica, dar trebuie sanctionata si de societate. Asta la modul general. La modul concret exista comisii care cu siguranta au si oamenii pregatiti pentru a verifica aceste chestiuni".
Nu vi se pare ca ati putea deschide o dezbatere pe o tema de maxima actualitate?
"Mi se pare ca doar comunitatea academica are caderea sa verifice astfel de chestiuni, in masura in care acuzatiile se verifica, puteti fi sigur ca voi avea o parere publica. Pana atunci, nu cred ca e bine".
Ce va face Romania daca la Consiliul JAI se decide implentarea acestui sistem de cote obligatorii? Romania conditioneaza migrantii de spatiul Schengen?
"Nu cred ca dosarele pe migratie si dosarul Schengen al Romaniei trebuie amestecate. In chestiunea cotelor, am avut ieri o discutie cu domnul presedinte Juncker. Am atins aceasta chestiune pentru ca ne preocupa. Tematica cotelor obligatorii va dispare. Fiindca nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca. Exista alte forme prin care tarile care refuza aceste cote obligatorii isi pot arata solidaritatea. Noi ne-am exprimat de fiecare data in aceasta chestiune, pornind de la aceasta solidaritate. Romania este solidara si cu ceilalti membri din UE si intr-o masura care se va arata pe parcurs si cu migrantii. Noi am facut o oferta generoasa pentru relocarea acelor 40.000 de imigranti despre care s-a vorbit in iunie. Romania nu e o tara xenofoba, nici autista, nici separatista. Dorim sa contribuim la rezolvarea acestei chestiuni. Cum o vom face, ramane de stabilit. Trebuie sa existe un plan al Guvernului pentru a veni cu diferite propuneri".
Junker a cerut ca Romania sa accepte cota de 6.000 de imigranti?
"A fost o discutie doar intre noi doi, mai degraba informala, si nu se face sa spun eu ce a spus domnul Juncker. Nu s-a discutat despre un numar de imigranti, ci pe principii, abordari, solidaritate, si in ansamblu a fost o discutie foarte buna pentru ambele parti".
Romania ar fi dispusa sa plateasca o cota din PIB in schimbul refuzului de a primi mai multi imigranți?
"Nu. Este o falsa abordare si ea nu a aparut in discutiile pe care le-am avut, de a sanctiona tarile care nu dorec sa accepte cota. Nu cred ca putem sa mergem pe o astfel de filieră. Stiu ca au fost astfel de afirmatii. Nu e posibil sa discutam in UE ca anumite tari, care nu au capacitatea sa participe la un program, sa fie sanctionate. UE nu se bazeaza pe sanctiuni, ci pe solidaritate si colaborare".
Ati postat pe Facebook o critica la adresa Parlamentului. Ati fost contactat in discutia despre reformarea Parlamentului? Administrația Prezidențială dorește să se implice în reformarea Parlamentului?
"Da cum sa nu. Eu de anul trecut tot spun si o sa repet ca imi doresc o reforma a clasei politice din Romania. Asta inseamna si o reforma a Parlamentului. Postarea nu cred ca trebuie citita intr-o nota critica la dresa Parlamentului. E o atentionare si o voi relua cand ma voi adresa Parlamentului, pentru ca un lucru normal. Daca vrem sa functionam mai bine ca stat, trebuie sa avem legi mai clare si care pot fi intelese de cei care trebuie sa lucreze cu ele".
Sustineti ideea ca persoanele private sa gazduiasca migranți?
"Nu. Foarte multa lume crede ca primirea migrantilor inseamna locuri de cazare. Noi daca primim imigranti nu ii primim in regim de hotel. Daca ii primim, ni-i asumam. Acesti oameni trebuie scolarizati, trebuie sa invete limba romana. Copiii trebuie sa mearga la scoala si sa invete limba romana, trebuie sa fie integrati in societate".
Despre refugiati - în calitate de comandant suprem al Armatei, s-au luat masuri speciale?
"Romania nu e sub presiune acum. E un aspect foarte interesant, acei migranti nu vor in Romania. Ei vor in alta parte. Romania nu e in spatiul Schengen si pentru ei suntem marginali. Dar asta nu ne absolva de o analiza foarte profuinda si serioasa. In ce priveste fortele armate, nu cred ca e cazul sa intram in vreo logica a panicarii sau orice altceva, nu e nevoie de o pregatire sau dislocare suplimentare", a spus Klaus Iohannis, potrivit HotNews.ro.
Cat de serios si credibil vi se pare un stat membru NATO si UE cand spune ca nu poate integra decat 1.785 de refugiati?
"Mi se pare foaret serios si sincer. Puteam sa spunem primim si 10.000, dar nu puteam sa-i gestionam. O logica simpla imi spune ca am face bine sa crestem capacitatea Romaniei in domeniu, fiindca problema demografica exista si la noi si o data si o data va trebui sa raspundem la aceasta chestiune".
Nu ar trebui sa creasca Romania proportional numarul refugiatilor? Sunt imigranti sau refugiati?
"Cred ca sunt si refugiati si imigranti. Este clar ca daca noi am oferit cele 1.700 de locuri ele sunt folosite toate, si atunci trebuie sa ne punem serios problema cum ne aratam solidaritatea. Dar aceasta chestiune exact esenta discutiei pe care o vom purta la CSAT".