Joi, ultima zi de audieri în Parlament! Patru miniștri au de trecut testul avizului
Joi este a ultima zi de audieri ale miniștrilor propuși în Guvernul Cîțu.
Ultimii patru miniştri propuşi pentru Cabinetul Cîţu vor fi audiaţi, joi, în comisiile parlamentare reunite.
Bogdan Aurescu, aviz pozitiv
Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, cu privire la criza migraţiei, că România analizează sporirea prezenţei sale în cadrul FRONTEX. "Turcia a ameninţat UE cu deschiderea frontierelor faţă de UE, în primul rând faţă de Grecia, pentru a permite migranţilor şi refugiaţilor din Turcia să intre în UE. Această situaţie a creat o stare de tensiune deosebită la frontiera dintre Grecia şi Turcia. Grecia a luat măsuri pentru a împiedica intrarea migranţilor pe teritoriul grec, deci în teritoriul UE. Am discutat personal cu ministrul grec de Externe în cursul zilei de duminică imediat ce situaţia începuse să se tensioneze destul de puternic, care m-a asigurat că Grecia va lua toate măsurile pe care le poate lua pentru a gestiona această situaţie în mod responsabil. De asemenea, a fost convocat şi a avut loc deja ieri un Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne la Bruxelles, la care şi România a participat şi care s-a sfârşit prin adoptarea unei declaraţii politice în care se exprimă solidaritatea cu Grecia, dar şi cu alte state potenţial afectate şi se face apel la Turcia să nu utilizeze refugiaţii sau migranţii în scopuri politice. De asemenea, se face un apel pentru respectarea acordului din 2016 dintre UE şi Turcia cu privire la gestionarea situaţiei migraţiei", a afirmat Aurescu.
El a afirmat că au fost realizate contacte şi cu autorităţile turce prin intermediul Ambasadei Turciei la Bucureşti.
"Ne-am exprimat surprinderea faţă de apariţia acelei hărţi care indică şi România pe ruta migratorie, care a fost prezentată la televiziunea de stat din Turcia. De asemenea, ne-am exprimat în cadrul diverselor reuniuni în cadrul UE solidaritatea cu Grecia şi vom examina, fără îndoială, o sporire a prezenţei noastre în cadrul FRONTEX, pentru că aceasta este una dintre măsurile pe care le avem în vedere", a spus Aurescu.
El a arătat că, prin mecanismul de protecţie civilă al UE, ministrul Afacerilor Interne a anunţat că o serie de echipamente în valoare de 1 milion de lei vor fi donate Greciei.
De asemenea, Aurescu a indicat că vineri va participa la Zagreb la o reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, unde se va discuta despre situaţia din Siria şi componenta de migraţie.
"Voi sublinia importanţa unităţii la nivelul UE de acţiune în primul rând, precum şi importanţa tratării cauzelor care au dus la această criză migratorie şi anume conflictul din Siria, unde este nevoie de o dezescaladare, este nevoie de o soluţie politică, este nevoie de identificarea celor mai importante mijloace pentru ca graniţele UE să fie protejate şi ca acest acord din 2016 între UE şi Turcia să fie respectat", a spus Aurescu, la audierile din comisiile de specialitate unde urmează să primească aviz pentru funcţia de ministru de Externe în Guvernul Cîţu.
Boloș: Cererile de ramburare se vor depune online, din mai
"O prioritate pe care o avem şi care a fost discutată şi la precedenta audiere este cea legată de partea de debirocratizare şi simplificare, pentru că e de interes, mai ales pentru beneficiari. Aş vrea să punctez câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat şi pe care le avem în vedere pentru următoarea perioadă. E vorba de implementarea proiectelor şi de modulul pentru cererile de rambursare. Aici avem stabilit începutul lunii mai pentru ca toţi beneficiarii noştri să aibă posibilitatea de a depune cererile de rambursare electronic. Discutăm de 28.000 de beneficiari din care cea mai mare parte sunt în zona Programului Operaţional Regional, peste 5.000, şi Programul Operaţional Capital Uman - peste 1.300 de beneficiari. Este o etapă importantă pentru ca să eliminăm zona aceasta de disconfort pe care o au beneficiarii, fiind nevoiţi ca să listeze în continuare cererile de rambursare şi să le depună în format clasic, aşa cum se întâmplă în prezent. Deci, început de luna mai va fi momentul în care cererile de rambursare se vor putea depune în format electronic", a spus Boloş.
În plus, potrivit ministrului desemnat pentru portofoliul Fondurilor Europene, a fost pus la punct un modul de semnare multiplă a documentelor, iar beneficiarii nu vor mai fi nevoiţi să semneze fiecare filă a cererii de rambursare.
"Tot legat de debirocratizare şi simplificare, beneficiarii noştri nu vor mai fi nevoiţi să semneze fiecare filă a cererii de rambursare, fiindcă am pus la punct un modul de semnare multiplă a documentelor. Deci, este suficientă o simplă aplicare a semnăturii electronice pentru ca apoi respectiva semnătură să poată fi multiplicată pe toate documentele care însoţesc cererea de rambursarea", a menţionat el.
Şi modulul de achiziţie publică "suferă" în acest moment de nişte modificări în privinţa sistemului de comunicare cu beneficiarii, a adăugat ministrul.
"De asemenea, la modulul de achiziţie publică se operează în momentul de faţă modificări în ceea ce priveşte sistemul de comunicare cu beneficiarii şi apoi o componentă importantă a modulului de implementare este cea legată de transmiterea electronică a raportului de progres, care, pas cu pas, vor aduce beneficiarii în zona aceasta a simplificării şi a eliminării disconfortului creat în procesul acesta clasic de depunere a cererilor de rambursare şi de implementare a proiectelor pentru care au încheiat contractele de finanţare", a precizat Marcel Boloş.
Vela, măsuri pentru un eventual flux de migranți
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, joi, că România este pregătită în acest moment pentru un eventual flux de migranţi.
El a precizat că ţara noastră are capacitate de cazare pentru migranţi de 1.300 de locuri, cu posibilitatea extinderii până la 2.700 de locuri.
La audierea sa în Comisia parlamentară reunită pentru Apărare, Vela a spus că în cazul apariţiei unui flux masiv de migranţi va fi pus în aplicare un document care stabileşte măsuri pentru gestionarea situaţiei.
Printre acestea se numără securizarea frontierei de stat, apariţia unor noi centre de cazare, iar pentru sprijin logistic se pot utiliza capabilităţi inclusiv de la MApN şi Crucea Roşie.
Marcel Vela a adăugat că a avut şi o videoconferinţă cu ministrul de Interne din Grecia, iar România este pregătită în acest domeniu al migraţiei.