Boda, despre legea pensiilor speciale: "Parlamentul ar trebui să facă orice să o amâne cel puţin"
Iosif Boda, analist politic şi fost consilier al lui Ion Iliescu, a comentat la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", pe marginea Legii pensiilor speciale pentru parlamentari.
"Eu nu vreau să fiu nici ipocrit, pentru că am fost un an de zile parlamentar, şi ca atare, automat, dacă votează legea, voi avea un beneficiu... Nu contează că e foarte mic. Dar, pe de altă parte, mă gândesc şi la ce imensă nedreptate i s-a făcut Parlamentului în 25 de ani, pentru că a fost prezentat aşa cum nu întotdeauna a fost, apoi a început el însuşi să se degradeze. Nu-mi e foarte confortabil să-i spun cuiva că am fost parlamentar", a declarat Iosif Boda la Realitatea TV.
În opinia analistului politic, parlamentarii ar trebui "să facă orice" pentru a amâna, cel puţin, punerea în aplicare a legii pensiilor speciale.
"Noi persistăm într-o greşeală. Dacă o facem o dată, mergem ca boul pe linia aia. Aici este o chestiune care ţine de lege. Cred că de lege poate fi remediat. Ne spunea şi domnul Quintus că şi-a plătit 10 ani contribuţia la asigurările sociale. Dar chestiunea asta nu trebuie să o facă dumnealui cu titlu particular, asta trebuie să fie firesc în faţa oricărui cetăţean al acestei ţări care munceşte şi este plătit pentru asta. Dar a fost o perioadă care... Nu vreau să fac diferenţieri de vârstă - mai ales cei mai tineri dintre deputaţi şi senatori nu acceptă ideea că cei mai în vârstă au un spor de vechime chiar de 25%. Aşa cum au şi cum o mulţime de oameni care sunt salariaţi la stat sau privat. Drept urmare, s-a spus că un niciun demnitar nu va mai avea salariu, ci indemnizaţie. S-au şters toate sporurile şi s-a înlocuit cu indemnizaţia, fără ca parlamentarului, ministrului, consilierilor etc, să i se reţină...", a explicat el.
"Eu cred că aici am putea rezolva simplu această treabă: să se revină! Oriunde ai fi, plăteşti. De ce, de exemplu, eu, ca pensionar, trebuie să plătesc contribuţiile sociale? Pentru că aşa spune legea. Din orice venit, 5,5% face parte din contribuţia pentru asigurarea socială. Atunci, nici asupra parlamentarilor nu s-ar mai revărsa acest sentiment, care e firesc. Oamenii spun: 'Eu am muncit 50 de ani şi să am 1000 sau 1400 de lei pensie'. Dar eu, care dacă aş fi rămas în învăţământul superior, acum aş fi avut de aproape de două ori mai mare pensia, care este sub 2000 de lei? Nici pentru mine nu e corect. O lege corectă trebuie să fie echitabilă, nu egală. Eu cred că, cel puţin în momentul actual, Parlamentul ar trebui să facă orice să o amâne cel puţin. Să nu pună acum în fapt! S-a mai întâmplat asta în vremea lui Tăriceanu, când Parlamentul a votot în unanimitate că se vor mări salariile profesorilor. Apoi, guverne succesive au trebuit să amâne, până au reuşit... inclusiv anul trecut s-a mai dat o parte din ce a propus Parlamentul atunci. (...) O astfel de iniţiativă - care mie mi-ar prinde enorm de bine - inflamează spiritele. Oamenii nici nu mai văd, sunt ca un taur înfuriat... De unde să mai crezi că Parlamentul poate să aibă 10 procente în sondajele de opinie publică?", a adăugat Iosif Boda în cele din urmă.