MENIU

Iosif Boda, despre Iohannis: "Imaginea mea despre dânsul este că stă aşa, extrem de răscrăcănat''

<p>Iosif Boda</p>

Analistul politic şi fostul consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu, Iosif Boda, a comentat în timpul emisiunii "Jocuri de putere", de la Realitatea TV, situaţia în care se află România din cauza actualei clase politice.

"Cred că în ţara asta, după părerea mea, a mai rămas în doi piloni: presa şi societatea civilă. Bineînţeles că eu nu idealizez nici presa, nici societatea civilă, dar nu mai văd alte instituţii, în afară de DNA, o ramură a SRI-ului şi aşa mai departe, alte posibilităţi pentru ca, cât de cât, să ajungem într-un loc normal, liniştit. Noi am bulversat totul. Degeaba eventual emite Parlamentul legi, - aşa cum le emite - pentru că la noi nu există niciun fel de lege. Uitaţi-vă ce se întâmplă... Eu înţeleg că e nevoie de schimbarea inclus a Constituţiei, dar trebuie să ne hotărâm încotro se îndreaptă sexul politic al României. E îngrozitor, cunoscând şi teoria politologică şi realitatea din diverse ţări, să ai o situaţie precum a României astăzi. Indiferent de ce decizie ia o instanţă de judecată, o altă putere a statului nu o ia în considerare. Pur şi simplu n-o vrea! E o chestiune care trebuie rezolvată", a explicat Iosif Boda în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", de la Realitatea TV.

Fostul consilier prezidenţial a criticat aspru relaţia pe care preşedintele Klaus Iohannis o are cu premierul Victor Ponta, apreciind că acest lucru afectează puternic imaginea ţării peste graniţe.

"Nu înţeleg de ce nici într-un fel nu se poate rezolva relaţia dintre un preşedinte şi un premier. Eu spun cinstit: am senzaţia că peste hotare, imaginea despre România, de imposibilitate a unui curs normal între diverse instituţii ale statului, se priveşte aproape cu aceiaşi ochi, aproape dispreţuitori, precum mineriadele, în Occident. Nu cred că s-a mai întâmplat vreodată", a declarat el.

"E corect să spui franc: 'domnule, cred că trebuie să demisionezi'. Nu cred că e corect să spui a cincea oară şi ăla să te desfide. Nu cred că atunci când domnul preşedinte a sugerat sau a solicitat o chestiune de acest gen, a vorbit doar în calitate de preşedinte, ci din calitatea lui care derivă din această funcţie. Eu ştiu că el este preşedinte al CSAT, comandantul suprem al Forţelor Armate... nu doar al Armatei, ci al tot ce înseamnă instituţie militarizată în România, de la pompieri, grăniceri, şi până la Armată, Poliţie, Jandarmerie şi aşa mai departe. În calitate de comandant suprem poţi să dai nişte sugestii, dacă nu chiar ordine. Este o chestiune care îi revine preşedintelui ţării pentru că imaginea mea despre dânsul este că stă aşa extrem de 'răscrăcănat'. Preşedintele are senzaţia că dacă stă cu un picior pe munţii Apuseni şi cu unul pe ce a rămas din munţii Dobrogei, poate să şi atingă cumva, în vreun fel, eventual în părţile moi, Dunărea. Nu se poate! M-a incitat chestiunea aceasta cu atâta incoerenţă la demnitari de rangul cel mai înalt: ce este o coloană, ce este un însoţitor. (...) Preşedintele ţării, din câte ştiu eu, este şeful celui care are cea mai largă atribuţie în siguranţa statului, chiar în siguranţa cetăţenilor. Printre cetăţeni îi numim şi pe miniştri", a adăugat Boda.

În plus, analistul politic s-a declarat şocat atât de afirmaţia pe care premierul a făcut-o referindu-se la Iohannis, când a spus că preşedintele s-a dus la Bruxelles "ca surda la horă", cât şi de "pasivitatea" de care şeful statului a dat dovadă în această situaţie.

"Iohannis este un anticomunist convins, nu poate să accepte nicicum acea perioadă, dar în acelaşi timp are prea multă pasivitate. Eu nu vreau să iasă la televizor, eu altceva aştept de la dumnealui. Aştept să facă la Cotroceni o lege. Sigur că nu poate să o facă dumnealui, dar poate să o facă partidul; o lege privind instituţia preşedintelui, în care să fie clare: câţi consilieri prezidenţiali sunt, câţi consilieri de stat, câţi consilieri executivi, câţi referenţi şi aşa mai departe, şi să stabileacă ierarhiile, dacă vrea ierarhii. Cât am lucrat eu acolo, nu existau ierarhii. Eu nu pot să accept... dacă nu ştiu că am minime şanse de câştig, nu intru în bătălie. Ce înseamnă să-i spui de cinci ori lui Ponta? Nici nu trebuia să-i spui! Trebuia să lucrezi în aşa fel încât să-ţi atingi scopul. Nu se poate? Aştepţi etapa viitoare, dar nu te expui. (...) Oamenii aşteaptă ca el să conducă, aşteaptă ca rostirile lui să nu fie puse sub semnul îndoielii. Cum poate un prim ministru să spună 'ca surda la horă'? E echivalentul cu 'ca proasta în târg'. O jignire colosală! (...) Mă miră că aproape renunţă la spiritul germanic, acela de ordine, de disciplină. Cum să accepţi o astfel de jignire şi apoi dai un comunicat ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat?", a comentat Iosif Boda.