MENIU

Ion Cristoiu: S-a vrut o șantajare a Alinei Bica

Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, vineri, la Realitatea TV, cu privire la recentul scandal în care este implicat candidatul PMP la Președinția României, Elena Udrea, că s-a dorit, de fapt, în acest caz, ”o șantajare a Alinei Bica”, care, în viziuea gazetarului, era cea ”urmărită pentru a fi avută la mână de un serviciu”. În viziunea lui Ion Cristoiu, apariția textului și a fotografiilor, care le înfațișează pe Alina Bica și Elena Udrea, pe un site, și desființarea lui, în cadrul aceleiași zile, denotă ”un caz de siguranță națională”.

”Au fost atacuri și împotriva lui Iohannis, numai că nu au avut o amploare națională. Ultimele două atacuri, doamna Udrea ar fi trebuit să le mulțumească celor care au făcut aceste două atacuri, pentru că i-au dat posibilitatea să facă conferința de astăzi și au propulasat-o din detașamentul ăla, în prim-plan. Nu merg cu teoria conspirației, că au fost puse la cale de domnia sa. În primul rând, ca să reiau ce am spus, chiar pe blog, în după-amiaza asta. Serviciile cele două au niște agenți de influență, pe care îi plătesc să scrie așa cum vor ei. Atenție! Dacă vreți să vedeți care sunt ofițerii acoperiți ai serviciilor din presă, vedeți care sunt cei care scriu de la un capăt de rând la altul, al articolului, că marea problemă e prezența Alinei Bica cu politicianul Elena Udrea. Este o tâmpenie. Care este povestea? Nu se poate, nu e corect. Indiferent cine era. Care e problema? Elena Udrea nu avea dosar politic, nu era Fane Căpățână. De ce? Și ce am rămas surprins, orice mare ziarist adevărat și, mai ales, deontolog, primul lucru se gândeau: 'dar ceva e în neregulă la cazul ăsta, nu la Elena Udrea'. E un filaj profesionist, la care, din start, oamenii au arătat cu degetul spre SIE, dar alții, mai prudenți, puteau să zică 'hai să cercetăm'. După părerea mea, cea filată era doamna Bica, ei i s-a și comandat, la patru zile, acea chitanță de la recepție, urmărită, după părerea mea, pentru a fi avută la mână de un serviciu. Probabil că s-a cerut, această chitanță, la plesneală. Și de ce s-a comandat acum? Nu au avut ce face. Probabil că nu le-a ieșit atunci și au zis să o scoată și pe asta cu Udrea și probabil să o folosească în campanie (...) Atenție, Alina Bica este șefa unității antiterorism din Parchet, ea e mai importantă, în România, decât Codruța Kovesi. Ea poate prelua un caz, de la Paris, de crimă organizată (...) Ori, în acest moment, SIE ar trebuit să ne zică dacă a fost urmărită de niște paparazzi sau nu”, a afirmat Ion Cristoiu.

În viziunea gazetarului, gravitatea situației este redată atât de faptul că site-ul, care a publicat fotografiile cu Elena Udrea și Alina Bica, a dispărut în aceeași zi, cât și faptul că ”s-au comandat” de două ori, de la hotel, chitanțele privind cheltuielile pe care le-au avut liderul PMP și procurorul-șef DIICOT.

”Au fost mai multe probleme. În cazul de față, serviciile au dat două povești de acoperire. Una cu Bica: 'ce căuta acolo'. Să ne lămurim. Asta e secundară, față de gravitatea situației. Pozele și textul nu au fost asumate de un jurnalist. Nu am nimic împotrivă să fie publicate pe un site, dar care, după ce apar, în ziua aia, și dispare, deja e un caz de siguranță națională. A doua poveste cu acoperirea: au fost paparazii sau un grup de paparazzi. În general, firmele de paparazzi, când fac asemenea poze, le fac, în ideea că 'mă costă atât și le voi vinde la The Sun'. Îmi spune mie, cineva, că a vândut poza cu Bica la The Sun? Această operațiune a costat. Concluzie: a fost o instituție de stat care și-a putut permite să cheltuiască. S-a vrut o șantajare a Alinei Bica și nu le-a ieșit, pentru că nu era nimic compromițător, și au zis să comande după, pe 29. Altă chestie gravă: nu știam că de două ori s-au comandat. Cum adică să dai de două ori? Este clar că era dat un ofițer de servicu, că ăia de la francezi au acolo un om. Ăla le-a dat de două ori”, a mai spus Ion Cristoiu.