MENIU

Iohannis nu a primit o propunere de comisar european de la Dăncilă

<p>Comisia Europeană&nbsp;</p>

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îl informeze în legătură cu desemnarea unei persoane pentru funcţia de comisar european cu mandat întreg, adăugând că până acum nu a venit o astfel de propunere.

"Este bine să clarificăm un pic aceste chestiuni cu comisarul - cine îl numeşte şi cum se procedează. Doamna prim-ministru m-a informat că doreşte să nominalizeze o persoană pentru comisar interimar, ceea ce s-a şi întâmplat. În continuare însă, după validarea candidatei propuse pentru preşedinţia Comisiei, România va trebui să desemneze o persoană pentru comisar european pentru un mandat întreg. Şi vreau să subliniez şi să fie foarte clar: desemnarea şi răspunderea pentru obţinerea unui portofoliu corespunzător aparţine în integralitate Guvernului. Aşa funcţionează lucrurile la noi - Guvernul desemnează şi negociază poziţia de comisar. Evident că am aşteptarea legitimă să fiu informat în timp util despre persoana sau persoanele care sunt avute în vedere pentru această desemnare", a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă i-a solicitat deja premierului acest lucru, Iohannis a răspuns: "Da, am solicitat acest lucru, însă nu a venit până în momentul de faţă cu niciun fel de propunere pentru poziţia de comisar pentru mandatul care urmează". El a adăugat că premierul a fost de acord să îl informeze în acest sens.

Preşedintele a precizat că la Bruxelles nu au avut loc până acum negocieri pentru posturile de comisar european, ci doar pentru posturile de vârf din conducerile instituţiilor europene.

În context, întrebat ce portofoliu ar putea să primească România, în condiţiile în care premierul Viorica Dăncilă spunea că a discutat cu el acest subiect, Iohannis a declarat: "Cei care întreabă aceste lucruri se vede că nu au înţeles nimic din ce s-a întâmplat acolo. Nu s-au negociat niciun fel de portofolii, acolo s-a negociat o configuraţie pentru posturile de vârf, în speţă conducerea Comisiei Europene, conducerea Consiliului European. Acestea au fost chestiunile negociate".

Şeful statului a adăugat că a fost nevoie, totodată, de o negociere pe un pachet un pic mai mare, pentru a avea garanţia că în Parlamentul European se va obţine o majoritate.

"Situaţia de această dată din Parlamentul European şi Consiliul European este puţin mai complicată decât în mandatele trecute, fiindcă, dacă până acum două grupuri politice puteau să se înţeleagă şi să constituie o majoritate, acest lucru acum nu mai este posibil. Este nevoie de trei sau patru grupuri politice pentru a asigura o majoritate stabilă. Acest lucru, împreună cu faptul că sunt 28 de membri în Consiliu, care fiecare doreşte să îşi spună părerea, a dus la nişte discuţii şi la nişte negocieri extrem de complicate şi care trebuie să recunosc s-au finalizat foarte bine prin consens. Deci, ceea ce s-a hotărât acolo s-a hotărât prin consens. Nu s-au negociat însă interese naţionale pe poziţii de comisar, cu o remarcă totuşi: mai mulţi din ţările mai noi membre am avut pretenţia ca absenţa unei persoane din Estul Europei din conducerea instituţiilor europene să fie compensată just prin poziţii de vicepreşedinte la nivelul Comisiei Europene la momentul la care, sigur, se va discuta componenţa acestei comisii. Dar portofolii nu s-au negociat de această dată", a precizat preşedintele Iohannis.