Iohannis, despre şansele moţiunii: Greu de crezut că va trece. Are şansă ca semnal politic
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că moţiunea de cenzură pregătită de PNL este "un instrument puternic", "un semnal politic" care arată că liberalii nu sunt de acord cu politica Guvernului, însă este "greu de crezut" că demersul va reuşi.
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, când va depune PNL moţiunea de cenzură şi care este rostul acesteia în prezent.
"Se pregăteşte o moţiune, bănuiesc că va fi depusă undeva după europarlamentare. O moţiune de cenzură este un act simbolic politic prin care noi, dacă o depunem, vrem să arătăm că nu suntem de acord cu politica Guvernului. Moţiunea în sine este un instrument puternic, poate fi folosit numai o dată într-o sesiune, dar cum sesiunea se apropie de sfârşit, e ok dacă se foloseşte", a declarat Iohannis.
Întrebat dacă dă şanse de reuşită moţiunii şi crede că va cădea Guvernul, Iohannis a negat.
"În faza asta, greu de crezut. Are şansă ca semnal politic", a răspuns prim-vicepreşedintele liberal.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, miercuri, că în acest moment există un număr suficient de semnături pentru depunerea moţiunii de cenzură, 15 parlamentari PPDD angajându-se să o semneze alături de PNL, şi preciza că moţiunea va fi depusă în jurul datei de 13 mai.
"În privinţa moţiunii de cenzură, au început colegii mei discuţiile cu reprezentanţii celorlalte partide din opoziţie, aceste discuţii se desfăşoară în continuare, în acest moment există un număr suficient de semnături oricum, pot să confirm faptul că 15 parlamentari ai PPDD au angajat semnarea moţiunii de cenzură, alături de PNL", preciza Antonescu.
Liderul liberal menţiona, de asemenea, că, din declaraţiile reprezentanţilor PDL, şi aceştia "în principiu sunt gata să susţină o moţiune de cenzură", el arătând că sunt discuţii asupra textului.
Potrivit lui Antonescu, calendarul moţiunii ar fi depunerea acesteia în jurul datei de 13 mai, dezbaterea şi votarea putând avea loc în jurul datei de 20 mai.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.