MENIU

Iohannis, despre nominalizarea premierului: Nu voi desemna un urmărit penal sau un condamnat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu va desemna pentru funcţia de premier, o persoană urmărită penal sau condamnată, făcând referire la Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu. Pe de altă parte, Dragnea a avut o reacţie dură, spunând că şeful statului încalcă grav Constituția, iar "în felul ăsta se va suspenda relația dintre el și românii la care face mereu apel".

Declaraţia a fost făcută după şedinţa Comisiei Prezidenţiale pentru Proiectul de Ţară.

"Cu siguranţă voi desemna o persoană ţinând cont de prerogativele constitutioanale ale presedintelui, asta inseamna ca voi desemna pe cineva care in opinia mea, poate conduce Guvernul. Nu vreau sa desemnez pe cineva care pica in Parlament, mai pica a doua oară, iar. În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau care este condamnată penal.Trebuie să avem politicieni curaţi.Indiferent de cine vine propusă, eu, preşedintele Românei, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată", a spus preşedintele.

Dragnea, despre Iohannis: Îi urez succes să încalce Constituția. Să nu creadă că suntem proşti

Şeful statului a mai adăugat că va ţine cont şi de criteriile de integritate:

"Criteriile de integritate sunt, cum se spune, self-evidente. În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau condamnată penal sau are probleme de integritate de altă natură. Eu am spus demult, clasa politică trebuie să se reformeze, trebuie să avem politicieni curaţi şi acest criteriu va fi, evident, unul din criteriile nu cele mai importante - va fi criteriul eliminatoriu".

Pe de altă parte,  Iohannis a făcut precizări şi despre activitatea Comisiei:

"Le-am spus membrilor comisiei că după această primă rundă de discuţii sunt foarte optimist. Toţi membrii comisiei sunt hotărâţi să se implice, toţi au venti cu idei foarte bune, cred că în timp util vom veni cu un proiect de ţară. Avem nevoie de o viziune pentru România. Se va lucra intens la elaborarea primelor concepte care vor duce la cristalizarea proiectelor de ţară. În final, proiectul de ţară va fi un document scurt, clar şi uşor de înţeles. Va stabil liniile generale de dezvoltare ale României. Va stabili, de exemplu, dacă România vrea să fie o ţară europeană profund integrată sau dacă vrea să fie o ţară mai puţin integrată. Sau dacă vrea să aderăm la zona euro sau dacă nu vrem să aderăm. Proiectul dă linia generală, unde vrem să jungem, apoi, pe zone, se vor elabora planuri. Proiectul de ţară nu este program de guvernare. Proiectul este adoptat pe o perioadă lungă de timp şi de aceea e nevoie de consens".