Iohannis critică Parlamentul: Nu a adoptat cadrul legal pentru a sărbători Centenarul
Preşedintele Klaus Iohannis a organizat la sediul Administraţiei Prezidenţiale o dezbatere pentru Centenar. În discursul său, şeful statului a punctat că din 2015, Parlamentul nu a adoptat cadrul legal necesar pentru a sărbători Centenarul.
"Am încurajat toate guvernele României de după 2015, au fost cinci, să-și asume cu maximă responsabilitate rolul de a dovedi, prin proiecte concrete, importante, implementate cu responsabilitate, capacitatea țării noastre de a se angaja în al doilea secol al său de modernitate.
Centenarul a creat în societatea românească un orizont de așteptare comparabil, poate, cu momentul aderării țării noastre, în 2007, la Uniunea Europeană. Din păcate, jocul politic mărunt a avut câștig de cauză în fața unei rare oportunități: aceea de a construi consens politic, coeziune și angajament social în jurul unor obiective și proiecte de modernizare a țării, continuând idealurile Marii Uniri.
Regret că manifestările și proiectele dedicate Centenarului se pregătesc în lipsa unui cadru legal, care cadru nu a fost încă adoptat de Parlament. Regretabil este și faptul că, deși Guvernele succesive din ultimul an ne-au anunțat în repetate rânduri de iminența prezentării unui program național al Centenarului și a adoptării unui mecanism transparent și operațional de sprijin, acest lucru nu s-a întâmplat", a spus preşedintele.
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia joi asupra faptului că evenimentele dedicate Centenarului nu trebuie să recreeze Cântarea României, generând un "festivism inutil".
"Cum foarte bine s-a spus, ar fi greşit să cădem într-un festivism inutil. În niciun caz nu-mi doresc să recreăm Cântarea României. Vă amintiţi unii dintre dumneavoastră ce a fost: o sumă de evenimente culturale, unele dintre ele chiar bune. Dar, cel puţin eu, nu-mi amintesc că ar fi apărut, aşa, o mândrie, o bucurie naţională de acolo. Dar de data asta îmi doresc să apară, fiindcă dacă reuşim acest lucru, atunci vor apărea sinergiile, va apărea la fiecare participant, organizator şi facilitator sentimentul că într-adevăr este parte din ceva mai mare, contribuie la ceva important pentru naţiune. Şi atunci o să apară o energie care ne duce cu bine în următorul nostru secol pe care cu toţii cred că ni-l dorim de modernitate. Din acest motiv, e important să nu uităm că o naţiune fără trecut nu are viitor. Dar ca să creezi viitorul, trebuie să te străduieşti. Nu e suficient să ştii istorie. Istoria trebuie celebrată, iar viitorul trebuie creat", a afirmat şeful statului, în cadrul dezbaterii "România la Centenar", organizată de Administraţia Prezidenţială.
În finalul dezbaterii, Iohannis a făcut referire şi la o serie de precizări pe care le-a făcut în debutul evenimentului, subliniind că "accentele critice" trebuie tratate cu "optimismul care se cuvine unui centenar" şi că ele reprezintă o încurajare.
"Indiferent dacă ne facem un plan naţional sau nu, evenimente ocazionate de Centenar vor avea loc, datorită dumneavoastră şi altora care s-au pregătit şi se pregătesc pentru ele. Important este, după părerea mea, ca toate evenimentele să fie percepute ca făcând parte dintr-un întreg mai mare. O naţiune evident că se compune din oamenii care formează naţiunea, dar o mare adunare nu are spiritul unei naţiuni. Acolo mai e nevoie de multe alte lucruri, este nevoie de idealuri, de obiective de viitor, de sentimentul de apartenenţă şi dacă avem noroc - şi la români s-a întâmplat - apare şi sentimentul de patriotism, de apartenenţă la o naţiune care este importantă şi aceste lucruri îmi doresc să reuşim împreună să le subliniem", a spus el.