MENIU

Președintele Iohannis a contestat la CCR Codul Administrativ

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale (CCR), o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind Codul Administrativ al României.

Prin conținutul normativ, legea contravine normelor și principiilor constituționale, se arată în sesizarea președintelui.

”Legea privind Codul Administrativ al României a fost adoptată de Senat cu încălcarea prevederilor art. 75 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 61 alin. (2), precum și cu cele ale art. 147 alin. (4) din Constituție”, se precizează în document.

Totodată, susține președintele, legea a fost adoptată de Camera Deputaților

  • cu încălcarea prevederilor art. 61 alin. (2) coroborate cu cele art. 66 alin. (2) și (3) din Constituție;
  • cu încălcarea principiului bicameralismului prevăzut la art. 61 alin. (2) și art. 75 din Constituție, altfel cum a fost acesta dezvoltat prin jurisprudența Curții Constituționale;
  • cu încălcarea art. 1 alin. (5) și art. 141 din Constituție;

De asemenea, există și motive de neconstituționalitate privind unele dispoziții ale Legii privind Codul administrativ al României, spune președintele.

Camera Deputaților a adoptat, la începutul lunii, cu 175 de voturi "pentru", 33 "împotrivă" și 15 abțineri proiectul de lege care schimbă Codul Administrativ. Printre principalele modificări aduse se numără introducerea unor indemnizații speciale pentru aleşii locali și posibilitatea ca aceștia să dețină calitatea de persoana fizică autorizată. Proiectul de lege urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis. 

Mai multe articole despre:
CCR iohannis Codul Administrativ