Ioana Petrescu, propusă la şefia Ministerului Finanţelor, avizată în comisii
IOANA PETRESCU a primit, marți, aviz favorabil pentru funcția de ministru al Finanțelor Publice din partea comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaților și Senat.
IOANA PETRESCU, consilier al premierului Victor Ponta şi nominalizată pentru preluarea funcţiei de ministru al Finanţelor, a primit marţi avizul comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finanţe, bănci, cu 23 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi două abţineri.
La finalul discuţiilor, senatorii şi deputaţii PDL au protestat pentru că ministrul nominalizat nu a răspuns la unele întrebări adresate de aceştia şi au cerut o sesiune de concluzii, propunere care a fost însă respinsă.
Printre chestiunile la care IOANA PETRESCU a evitat să răspundă a fost şi cea referitoare la renunţarea la cota unică şi introducerea cotei progresive, obiectiv care se regăseşte în strategia fiscală bugetară 2014-2017.
Anterior,IOANA PETRESCU a declarat la audieri că va susţine, în principiu, programul de guvernare anunţat, la elaborarea căruia a avut o contribuţie în 2012, deşi era la Washington.
Ea a mai arătat că impozitarea muncii este mare în România atât în ceea ce priveşte cotele plătite de angajatori, cât şi cele achitate de angajaţi, şi va susţine "cât poate" reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie.
"Munca în România este mult prea fiscalizată, ratele sunt mult prea mari. Am fost întotdeauna adepta reducerii CAS cu 5 puncte procentuale. Voi sprijinii cât pot să fie aplicată de la 1 iulie (...) Sunt mare susţinătoare a acestor două măsuri, reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit. Reducerea cu 5 puncte procentuale va avea un efect benefic asupra firmelor şi le va stimula să angajeze cu acte, adică legal. Avem o piaţă foarte mare a muncii la negru şi trebuie redusă", a spus ea.
Petrescu a adăugat că neimpozitarea profitului reinvestit va aduce o creştere a investiţiilor străine directe, pentru că o mare parte din firmele străine îşi iau profiturile şi le duc în afara ţării în această perioadă.
"Vrem să stimulăm formarea de capital şi investiţiile. Comisia Naţională de Prognoză a făcut o analiză şi a estimat un impact pozitiv de plus 0,5 puncte procentuale la PIB", a continuat ea.
Premierul Victor Ponta a declarat joi că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit rămân şi pe agenda noului Guvern, deoarece nu sunt obiective "doar ale PNL", important fiind însă să poată fi realizate din punct de vedere fiscal-bugetar.
În strategia fiscal-bugetară 2014-2016, aprobată anul trecut de Guvern şi Parlament, se afirmă, la capitolul privind "Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017", că se intenţionează reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014.
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional să introducă din luna iulie scutirea de impozit pe profitul reinvestit, metodologia de aplicare urmând să fie redactată până în aprilie, la următoarea misiune la Bucureşti a Fondului, a anunţat Ponta, la începutul lunii februarie.
Premierul a anunţat, luni, că pentru portofoliul Finanţelor a propus-o pe IOANA PETRESCU, în vârstă de 34 de ani, aceasta fiind consilierul pe probleme fiscale al şefului Guvernului.
Ponta a menţionat că IOANA PETRESCU are, în ciuda vârstei, experienţă în domeniu, ceea ce o recomandă pentru a deţine funcţia de ministru al Finanţelor