Ioan Rus, vicepreşedinte PSD: USL este o ILUZIE cu care încă putem opera, dar numai în timpul liber
Intr-un interviu acordat Ziare.com Ioan Rus a aratat ca ruperea USL a fost doar o chestiune de timp, iar faptul ca PNL nu a acceptat negocierea cu partenerii inainte de ruperea uniunii arata ca "decizia de iesire de la guvernare a parut luata mult mai inainte de a incepe acest joc, restul a fost doar harjoneala politica damboviteana".
Cat despre renasterea USL, aceasta este "doar o iluzie cu care putem inca opera, dar eu cred sincer ca putem face asta doar in timpul liber. Vechiul program al USL va deveni extrem de rapid istorie", spune vicepresedintele PSD.
Ioan Rus a vorbit in interviul pentru Ziare.com despre posibilitatea unei rocade Antonescu - Iohannis in perspectiva prezidentialelor, dar si despre sansele lui Calin Popescu Tariceanu de a fi sustinut de PSD pentru functia suprema in stat.
De ce s-a rupt, de fapt, USL?
Consensul a existat si exista si acum in legatura cu autorizatia de "demolare", ma refer aici la dezideratul celor doua partide de a pune capat regimului Basescu. Pentru autorizatia de "constructie", si ma refer aici la dezvoltarea economica a Romaniei, cred ca n-a existat niciodata, pentru ca intre cele doua partide existau si exista abordari diferite in legatura cu solutiile de aplicat la multitudinea de probleme pe care Romania le are de rezolvat.
Iar aceste diferente nu au fost prinse in chingile unui program de guvernare negociat in detaliu, astfel incat acestea sa nu se poata manifesta. In viziunea mea, ruperea USL a fost doar o chestiune de timp.
Daca USL era important pentru PSD, de ce nu a fost acceptata pozitia dubla a lui Klaus Iohannis, ministru de Interne si vicepremier?
Klaus Iohannis, pe pozitia pe care liberalii au eliberat-o, a fost acceptat permanent de catre PSD. Orice alta varianta presupunea o negociere si cu celelalte partide din coalitie, respectiv UNPR si PC. Liberalii nu au acceptat negocierea, cred eu deliberat, astfel incat decizia de iesire de la guvernare a parut luata mult mai inainte de a incepe acest joc, restul a fost, doar harjoneala politica damboviteana.
Dl. Ponta vorbeste acum despre posibilitatea refacerii USL. Vedeti posibil acest "USL 2.0" si in ce conditii?
Cu un program de guvernare extrem de bine negociat, subordonat exclusiv interesului national, respectiv dezvoltarii economice a Romaniei, cu politici proactive in toate domeniile, cu oameni capabili sa genereze si sa aplice aceste politici, USL ar fi fost o solutie buna pentru Romania.
Cred insa ca in acest moment trebuie sa ne gandim foarte serios sa facem aceste lucruri cu UNPR si PC. Renasterea USL este o iluzie cu care putem inca opera, dar eu cred sincer ca putem face asta doar in timpul liber.
Urgentele Romaniei vor adauga la programul de guvernare noi amenintari si riscuri, vechiul program al USL va deveni extrem de rapid istorie.
PSD trebuie sa-si stabileasca prezidentiabilul. Dl. Ponta pare ca se codeste. De ce?
Nu cred ca Victor Ponta se codeste, el cauta doar solutia si momentul oportun. Astazi, ca potential candidat la prezidentiale, Victor Ponta este cel mai bine pozitionat, lucru de altfel normal avand in vedere ca este liderul celui mai puternic partid din Romania. Firesc insa, mai intai trebuie sa apara contracandidatul, ulterior anuntul sau. Nu face sens sa candideze cu sine insusi, mai ales ca pozitia de premier ii permite sa lucreze permanent pentru electorat.
Ce decizie ar fi mai potrivita pentru Victor Ponta, "king" sau "king maker"?
Poate fi "king" sau "king maker", eu cred mai mult in prima varianta.
Vi se pare posibila o rocada Antonescu - Iohannis in perspectiva prezidentialelor?
Pe cat de posibila pare aceasta rocada, pe atat de nesemnificativa este pentru politica noastra. Din rocade nu castiga nimeni, ele reprezinta solutii doar atunci cand nu exista idei si atunci cand personalitatile jucatorilor in cauza sunt foarte vagi.
Dl. Ioan Mircea Pascu afirma intr-un recent interviu pentru Ziare.com ca din PSD sunt presiuni foarte mari asupra d-lui Ponta sa candideze, dar nu toate de buna credinta, pentru ca intrarea pe culoarul prezidential este un drum fara intoarcere in raport cu sefia partidului. Si daca pierde si daca invinge "o termina cu partidul" spune dl. Pascu. Sunteti de aceeasi parere?
Aceasta viziune este total exagerata. Drumul spre functia suprema in stat nu este fara intoarcere in raport cu presedintia partidului, iar a conduce tara este infinit mai important decat a conduce partidul.
Un politician lucid trebuie sa-si poata inchipui ca exista viata normala si fara functii politice si ca drumurile nu pot fi intotdeauna ascendente.
Citeşte mai mult pe Ziare.com !