MENIU

Întrevedere Cioloș-Răzvan Sava. Cei doi oficiali caută soluţii pentru RADET şi Teatrul Nottara

Premierul Dacian Cioloş şi primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, caută astăzi soluţii pentru cele două mari probleme pe care le are Bucureştiul: situaţia RADET şi teatrele găzduite în clădiri cu risc seismic. Prim-ministrul şi primarul interimar al Capitalei se întâlnesc la ora 15.30. Cei doi oficiali caută soluţii pentru RADET şi Teatrul Nottara.

Deşi RADET a împrumutat de la Ministerul Finanţelor suma necesară pentru a furniza căldura pe timpul iernii, problema datoriilor istorice rămâne.

În privinţa instituţiilor de cultură, şase cinematografe şi două teatre, între care şi Nottara, sunt scoase din circuit de legea care le interzice să mai funcţioneze în imobile cu risc seismic.

În cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunța, săptămâna trecută, faptul că una dintre prioritățile ministerului pe care îl conduce este "demararea unui program pentru consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc de seismic ridicat în care funcționează instituții de cultură". Pentru acest proiect, explica Vlad Alexandrescu, ar trebui obținut un fond național de salvare "care să permită pe durata închiderii acestor instituții să se treacă imediat la un program de consolidare și reamenajare a spațiului lor", în contextul în care "Teatrul Nottara nu este un exemplu izolat".

"Cred că suntem absolut de acord cu toții că activitatea acestui teatru nu mai putea continua (n.r- Nottara) în spațiul din Bulevardul Magheru nr. 20. Cu toții ne-am plâns și am acuzat, în cazul tragediei din clubul Colectiv, faptul că o societate comercială a atras publicul spectator într-o capcană și a încercat să facă bani pe seama sănătății și a vieții celor care veniseră acolo să asiste la un concert. Cred că aceeași atitudine ar trebui să o avem dacă instituțiile publice ar atrage publicul spectator în niște sicrie. Aceste imobile care sunt clasate în categoria de risc seismic 1, deci un pericol public, sunt un fel de sicrie în care, până acum, timp de 45 de ani spectatorii erau invitați să pășească și să își petreacă timpul liber. Pentru acest lucru nu sunt de vină teatrele", declara Vlad Alexandrescu. 

Ministrul Culturii mai puncta faptul că legea care interzice activitățile comerciale în imobilele cu risc seismic "vine să împlinească o așteptare foarte veche".

"În acest context, din punctul de vedere al Ministerului Culturii, legea care a fost adoptată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis acum câteva zile, vine să împlinească o așteptare foarte veche. Nu putem în continuare să ne asumăm o răspundere criminală. Suntem foarte preocupați de faptul că Teatrul Nottara nu își mai poate desfășura activitatea în sediul din Bulevardul Magheru", spunea ministrul Culturii.

Mai mult, Alexandrescu sublinia faptul că noul primar general al Capitalei va trebui să fie capabil să rezolve această problemă "pentru că este inimaginabil ca unul din teatrele principale din București să nu își poată desfășura activitatea pentru că, până acum, a fost obligat să funcționeze într-un sicriu".

"La nivelul Guvernului și al primului-ministru, am decis să facem o întâlnire cu responsabilii Teatrului Nottara și cu reprezentanții Primăriei Capitalei, care ar fi trebuit să aibă loc, mâine, după ședința de guvern, dar uitându-mă pe știri, am văzut că la Primăria Capitalei nu mai avem cu cine sta de vorbă, în sensul că astăzi a fost retras din atribuții primarul interimar. Propunem să aibă loc această reuniune la Palatul Victoria îndată ce vom avea un interlocutor la Primăria Capitalei. Nu orice fel de primar, unul care să fie în măsura de a rezolva această problemă", preciza ministrul Culturii.