Criză în partidul lui Dragnea. Un senator și doi deputați și-au dat demisia. Care este cauza?
Senatorul PSD Emanuel Botnariu de Ilfov, Corina-Alexandra Bogaciu, deputat de Ilfov Constantin-Cătălin Zamfira, deputat de Ilfov și-au anunțat miercuri demisia din partid. Coaliția păstrează o majoritate la limită în Senat. Și la Camera Deputaților sunt probleme.
Senatorul a anunțat că va activa independent și că nu va mai face, cel puțin pe moment din niciun partid politic.
„Vreau să vă anunţ că de astăzi mă declar senator independent, neafiliat”, a anunţat Emanuel Botnariu în plenul de miercuri al Senatului.
Emanuel Botnariu este parlamentar ales în circumscripţia electorală nr.25 Ilfov, după alegerile parlamentare din decembrie 2016. Grupul senatorilor PSD avea 71 de aleşi până la demisia lui Botnariu.
Unii colegi de partid s-au declarat surprinși de demisia acestuia, pentru că nu făcea parte din niciun grup "de guerilla" din PSD. Rămâne de văzut care vor fi explicațiile senatorului. PSD va păstra, prin demisia lui Botnariu, o majoritate fragilă, fiind nevoit, mai mult ca oricând, să apeleze mai des la bunăvoința UDMR și ALDE.
Concret, explică Realitatea TV, PSD rămâne în Senat cu 70 de mandate, în condițiile în care pentru a-și trece legile are nevoie de 69 de voturi. O singură demisie suplimentară ar face ca PSD să fie total dependent de voturile ALDE sau UDMR.
Criza este cu atât mai dificilă cu cât alți doi parlamentari, doi deputați de Ilfov, și-ar putea anunța miercuri demisia din partid. Potrivit Realitatea TV, acesta ar fi un mesaj transmis conducerii partidului de tabăra din Ilfov înaintea Comitetului Executiv în care s-ar putea propune excluderea Gabrielei Firea.
"Subsemnaţii, Emanuel-Gabriel Botnariu, senator de Ilfov Corina-Alexandra Bogaciu, deputat de Ilfov Constantin-Cătălin Zamfira, deputat de Ilfov, am luat decizia de a demisiona din Partidul Social Democrat, precum şi din grupurile parlamentare ale acestuia, urmând să ne desfăşurăm, în continuare, activitatea în grupurile senatorilor şi deputaţilor neafiliaţi. Am recurs la acest gest ultimativ în semn de protest faţă de modul autocrat în care este condus în ultima vreme partidul, toţi cei care nu sunt de acord cu deciziile luate de actualul preşedinte fiind linşaţi mediatic şi excluşi. În această logică se înscrie atitudinea vindicativă a preşedintelui Dragnea, care a lansat prin interpuşi informaţia că doamna Gabriela Firea, lider ales în unanimitate al organizaţiei Ilfov a PSD, urmează să fie înlocuită de la conducerea filialelor Bucureşti şi Ilfov, după care chiar exclusă din partid, pentru simplul fapt că a cutezat să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că partidul se îndepărtează din ce în ce mai mult de agenda reală a cetăţeanului. Mai mult, preşedintele Dragnea a declanşat o amplă campanie de intimidare a primarilor de sector şi a consilierilor generali, având ca scop izolarea politică a Gabrielei Firea şi punerea acesteia în situaţia de nu-şi mai putea exercita eficient mandatul încredinţat de bucureşteni", au anunţat cei trei parlamentari, într-o declaraţie.
Susținători ai Gabrielei Firea
"Aşa cum a făcut-o în calitate de senator de Ilfov, în mandatul 2012 - 2016, aşa cum o face şi acum în calitate de Primar General al Capitalei, doamna Gabriela Firea se luptă, chiar cu riscul pierderii sprijinului politic, cu toţi cei care se opun, direct sau prin inacţiune, proiectelor menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor. În ce ne priveşte, am preferat să rămânem într-o zonă a demnităţii, a cinstei şi onoarei, şi vom acţiona în continuare în beneficiul românilor în general şi al ilfovenilor în particular. Vom sprijini toate măsurile benefice pentru ţară şi pentru oameni, indiferent cine le va propune, după cum ne vom opune tuturor acelor proiecte care servesc interese ilegitime, de grup sau partinice", au mai precizat cei trei parlamentari.