MENIU

Deputatul Dan Barna este noul președinte al USR. Congresul a fost boicotat de Nicușor Dan

USR și-a ales sâmbătă un nou președinte. Dan Barna este noul lider al partidului, după retragerea lui Nicușor Dan. Voci din USR vorbesc însă despre scindarea partidului.

UPDATE: Deputatul Dan Barna este noul președinte al Uniunii Salvați România (USR), ales în cadrul congresului extraordinar al partidului desfășurat sâmbătă la Poiana Brașov.

Dan Barna a obținut 127 de voturi din cele 191 exprimate, iar contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, 50 de voturi.

UPDATE: Congresul USR, care se desfășoară sâmbătă la Poiana Brașov, este statutar, iar ''boicotul'' unora dintre membrii formațiunii nu va afecta legitimitatea viitorului lider, ce urmează să fie ales în cursul acestei zile, a declarat pentru Agerpres președintele interimar al Uniunii Salvați România, Levente Elek.

UPDATE: Fondatorul Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, spune că a refuzat invitația de a participa la Congresul extraordinar al USR, care se desfășoară sâmbătă la Poiana Brașov, deoarece nu ''poate gira cu prezența un congres viciat''.

''Am fost invitat la congresul de azi al USR. Înțeleg că a fost o dezbatere și un vot în Biroul Național la care unii au fost pentru și alții au fost contra invitării mele. Am ales să nu particip. Nu pot gira prin prezența mea un congres viciat prin practici demne de PSD și PNL. Alegerile delegaților din București au fost anulate nestatutar, o spun parlamentarii juriști ai partidului, și refăcute pe un sistem diferit de cel folosit în restul județelor'', scrie pe Facebook Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, există ''o uriașă presiune'' pentru ca USR ''să-și abandoneze misiunea'' și să devină un ''partid ca toate celelalte''.

''USR-ul e constituit din oameni de bună credință și poate încă să-și realizeze misiunea pentru care s-a înființat. În ianuarie la Sibiu și în mai la Cluj am încercat să țin membrii USR cu picioarele pe pământ și să le indic principalele riscuri pentru organizație. Dacă ar fi să enunț azi principalele riscuri pentru USR, ele ar fi: 1) fanatismul și radicalizarea taberelor (rezultat al referendumului intern poziționare / nepoziționare) — nimeni nu ascultă argumentele raționale ale celuilalt; 2) toleranța la nelegalitate — încălcarea dovedită a statutului nu interesează; 3) lipsa de reacție la informații false circulate prin rețele informale'', arată acesta.

În opinia lui Nicușor Dan, viitorul președinte al USR, indiferent care va fi acela, are ''un start foarte prost''.

''În orice caz, un start foarte prost pentru viitorul președinte al USR, oricare ar fi el. Un președinte care a încălcat deja statutul, ca membru al Biroului Național, prin decizia pe alegerile din București. Un președinte ales la un Congres cu multe semne de întrebare, la care mulți delegați au ales să nu participe. Un președinte fără legitimitate'', consideră acesta.

Tensiuni în partid

Congresul USR are loc sâmbătă la Hotelul Piatra Mare din Poiana Braşov. Organizatorii estimează că procesul de votare se va încheia la ora 14, iar până în jurul orei 16 se va şti cine este noul lider al partidului, notează Mediafax

Însă programul ar putea fi dat peste cap de tensiunile existente în interiorul USR. Iniţial, în cursă au fost trei candidaţi. Dan Barna candidează de pe o platformă de centru-dreapta care vrea să definească USR drept un partid liberal. Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în cabinetul Cioloş, îi are în jurul său grupaţi pe cei care vor să facă din USR un partid apărător al drepturilor civile, aşa-numita aripă progresistă, în care o figură importantă este cea a unui alt ministru din guvernul Cioloş, Cristian Ghinea.

Însă tensiunile au apărut avându-l ca protagonist pe deputatul Cristian Seidler. Iniţial acesta şi-a anunţat candidatura, sprijinit fiind de membrii partidului apropiaţi de ideile lui Nicuşor Dan, care a susţinut că în interiorul USR trebuie să coexiste mai multe orientări ideologice, cel puţin o vreme, iar în chestiunile care pot diviza partidul, precum referendumul privind familia, să fie evitată o poziţionare categorică care ar putea să creeze nemulţumiri interne.

Lucrurile s-au complicat luni, când Seidler şi-a anunţat retragerea din cursă motivând decizia prin faptul că desemnarea delegaţilor la Congres nu s-a făcut în mod unitar la nivelul întregii ţări. „Sunt nişte chestiuni care ţin de pregătirea Congresului şi aplicarea neunitară a unor reguli, iar eu sunt adeptul unor reguli unitare. Acesta e motivul pentru care m-am retras. Este vorba de aplicarea neunitară a sistemului de vot care pregăteşte Congresul în filiale”, a spus deputatul Cristian Seidler.

Disputa a fost generată de desemnarea delegaţilor din partea organizaţiei Bucureşti, una dintre cele mai puternice al Uniunii. Alegerile pentru delegaţi au fost anulate de către Comisia Naţională de Arbitraj, invocându-se faptul că nu a fost utilizată aceeaşi procedură ca la alegerile în vederea Congresului de la Cluj în care fusese ales Nicuşor Dan. Nemulţumit de decizie, Seidler s-a retras din cursă.

Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat că regretă retragerea deputatului Uniunii, Cristian Seidler, din competiţia pentru preşedinţia partidului, arătând că, în cazul în care ar fi câştigat alegerile, acesta ar fi fost un lider „valoros”. „Procesul de desemnare a delegaţilor se desfăşoară potrivit deciziilor luate de organismele statutare ale USR şi regulilor aplicate şi la Congresul de la Cluj, unanim acceptate, necontestat şi care au dus, la acel moment, la alegerea lui Nicuşor Dan ca preşedinte USR”, a precizat Elek Levente.

Disputa s-a extins de la Bucureşti la nivelul filialelor din ţară. Potrivit unor surse din partid, delegaţii filialelor din Moldova ar urma să nu participe la alegerea preşedintelui în semne de protest, iar organizaţia de Gorj este posibil să-i susţină, invocând inclusiv faptul că Congresul nu se desfăşoară potrivit statutului.

Geneza acestor tensiuni datează din perioada în care primul preşedinte al USR, Nicuşor Dan, s-a trezit că este în minoritate faţă de restul conducerii partidului în ceea ce priveşte poziţionarea faţă de referendumul iniţiat de Coaliţia pentru Familie. În pofida acestor divergenţe de idei, Dan a fost reconfirmat, în luna mai, în Congresul de la Cluj, drept preşedintele USR, dar la scurtă vreme Biroul Naţional a decis că USR va milita împotriva modificării Constituţiei în ce priveşte familia, decizie pe care Nicuşor Dan a vrut să o evite. În consecinţă, şi-a anunţat demisia din partid.

Într-o încercare de a aplana conflictul, conducerea a decis să organizeze un referendum intern pe această temă, însă rezultatul scrutinului din USR i-a fost nefavorabil lui Nicuşor Dan. În luna august, 52,7% dintre membrii Uniunii Salvaţi România au votat pentru o poziţionare a partidului privind iniţiativa de modificare a Constituţiei iniţiată de Coaliţia pentru Familie, astfel că Nicuşor Dan a rămas în afara partidului pe care l-a fondat. Pe de altă parte, o parte dintre membrii USR au rămas apropiaţi ideilor sale, iar exponentul acestui grup era Cristian Seidler.

Mai multe articole despre:
congres preşedinte USR Vlad Alexandrescu Dan Barna