MENIU

Iancu, despre creșterea prețului la gaze: 4,5 milioane de persoane ar putea fi afectate

<p>Iancu, despre creșterea prețului la gaze: 4,5 milioane de persoane ar putea fi afectate </p>

Preşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat, luni seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că legea energiei, pentru consumatorul casnic, alimentat din sistemul centralizat, ar trebui modificată prin OUG, în caz contrar, existând riscul ca, de la 1 ianuarie, să înregistrăm creșteri de prețuri între 28,8 și 38,6, în funcție de producător, asta în contextul în care, pâna la 1 decembrie, Autoritatea de Reglementare este obligată să construiască prețurile pentru fiecare producător de energie termică, din România. Potrivit deputatului, 1.300.000 de apartamente și 4,5 mil. de persoane fizice ar fi afectate, în acest sens.

"Eu, astăzi, am avut o luare de poziție foarte fermă și, practic, am fost pus într-o situație specială pentru că, în ședința pe care am avut-o, astăzi, de analiză a raportului Autorității de Reglementare, aceasta, ne-a prezentat în raportul său, un material prin care atrăgea atenția că nemodificându-se legea energiei, pentru consumatorul casnic, alimentat din sistemul centralizat, există riscul ca de la 1 ianuarie, să înregistrăm creșteri de prețuri între 28,8 și 38,6, în funcție de producător, material prezentat, în ședința de astăzi, de către ANRE. În consecință, m-am văzut obligat să solicit date legate de situația pentru care sunt, de ce am ajuns aici și care au fost demersurile făcute de Autortitatea de Reglementare. Presa fiind de față, a pus întrebări și am dat răspunsuri, din păcate, cei care au fost acolo au interpretat centrala ca fiind centrală termică de apartament și au anunțat o creștere doar la nivelul gazelor naturale, ca fiind de 35 la sută. Vorbim de un 1.300.000 de apartamente, de 4,5 mil. de persoane fizice. Problema este chiar foarte gravă, de aceea poziția a fost atât de fermă, pentru că noi suntem aici la o scadență, termenul este 1 decembrie. Până la această dată, Autoritatea de Reglementare este obligată să construiască prețurile pentru fiecare producător de energie termică, din România, pentru că un producător, timp de 30 de zile, se presupune că îi ia ca să își încheie constractele cu furnizorii și cu consumatorii. El când mai are timp, având în vedere că, în luna decembrie, se stabilește costul de gaze, pentru acești producători, privind anul viitor?”, a afirmat deputatul.

Mai mult, preşedintele filialei Consiliului Mondial al Energiei a precizat că "dacă nu se ia această decizie prin OUG, practic, un producător de energie termică, de la 1 ianuarie, în costurile lui va fi obligat să ia prețul de anul trecut, adică el se înregistrează cu o pierdere". 

”Producătorii din România și în cogenerare de înaltă eficiență sunt la limita de eficiență și de subzistență, noi le mai dăm o lovitură? Pe cine ajutăm? Practic, îi expunem pe consumatori într-o situație foarte grea, de a se deconecta, dăm ultima lovitură sistemelor centralizate, în condițiile în care Europa, prin noile politici, ne spune: mergeți pe cogenerare de înaltă eficiență, aduce prețurile cele mai mici, emisiile de gaze cu efecte de seră sunt cele mai mici. Suntem într-un program care, în momentul de față, e asumat. Spunem că reducem emisiile cu 20 la sută, că reducem consumul cu 20 la sută. La cine mai creștem eficiența dacă toți acșsti producători vor intra in faliment? Încurajăm vânzătorii de centrale termice?”, a adăugat deputatul. 

În acest mod, precizează Iulian Iancu, "ținem captivi 170.000 de noncasnici, în mana distribuitorilor și, pentru asta, sacrificăm producția de energie termică din România”. 

”Aceste lucruri trebuiau puse la punct în timpul verii, iar până la 1 decembrie noi trebuia să știm cu ce cantități intră populația, pentru că vorbim de 22 la sută din populația care are consum la centrale termince și 10 la sută, centralele în cogenerare. Deci 32 la sută, din gazul României, e dedicat consumatorului casnic. Acesta a intrat în discuția prelungirii calendarului, până în 2021, de ce prelungim? Nu putem trece peste noapte la noile prețuri, așa cum vor anumiți producători. Eu știu că marele câștig acum este al lui OMV Petrom, Gazprom. Nu cred că este o problemă că, în loc de un miliard de euro raportare, vor avea una 700 de milioane de euro. Această cogenerare de înaltă eficiență o pierdem. Pierdem o industrie (...) Cifrele mele sunt reale și rezultă dintr-un calcul simplu: astăzi, la populație, avem 53 lei/Megawatt, iar la industrie 90 de lei. Dacă îi trec mâine de la 53 la 90, avem o creștere de 40 la sută. Nu este timp, trebuie să acționăm imediat ne trebuie această OUG imediat. L-am auzit pe domnul ministru Răzvan că a făcut o scrioasare, la Bruxelles, și că așteaptă o aprobare și pentru consumatorii noncasnici, pe lângă CET-uri. Aici este marea eroare: consumatorii noncasnici plătesc 82,3 lei. Eu ce aștept? În loc să am o reducere de la 90 la 53, aștept o reducere de la 90 la 89,9 de lei? Nu ne-o va da nimeni pentru că noncasnicii înseamnă industria mică, care este într-o zonă de piață liberă, înseamnă că poate să aleagă dintr-o sută de furnizori, poate să obțină un preț mai mic decât cel care îl are astăzi fiind captiv la distribuitorul de gaze. Deci noi vorbim acum de faptul că ținem captivi 170.000 de noncasnici, în mana distribuitorilor și, pentru asta, sacrificăm producția de energie termică din România”, a adăugat Iulian Iancu.

Întrebat cum vede poziția ANRE, în această chestiune, și ce ar fi făcut dacă ar fi fost în locul Autorității, preşedintele filialei Consiliului Mondial al Energiei a răspuns:

”Aș fi introdus OUG fără să aștept nicio poziție din partea CE. Nu ne va da niciodată acceptul pentru noncasnici, pentru că intrăm în zona de ajutor de stat. Trebuie să ne orientăm numai pentru centralele în cogenenrare, care au același statutut cu consumatorul casnic, pe centrala de apartament, pentru că noi vorbim, aici, de energia termică numai pentru consumatorii casnici, nu de cea care se dă la un agent economic. Aș pregăti OUG și i-as da drumul fără să mai aștept nimic de la Bruxelles. Atitudinea ANRE a fost una corectă, a făcut demersurile. Singura problemă este că s-a stat mult. Trebuiau să fie rezolvate în luna septembrie. Mai avem trei-patru zile și noi de la 1 decembrie trebuie să comunicăm producătorilor prețurile. Ce prețuri se comunică dacă nu știm prețurile la gaze?  Eu cunosc o componentă de exact 80 la suta din cost”, a mai precizat Iulian Iancu.

Deputatul a susținut, totodată, că "decizia ANRE în a stabili prețul pentru producătorii în cogenerare" a fost blocată de notificarea Comisiei Europene, prin scrisoarea adresată de către departamentul de Energie și a subliniat că nu va exista acceptul, din partea Comisiei Europene, pentru o amânare a liberalizării în cazul consumatorilor noncasninci, întrucât ar însemna ca 170.0000 de actori economici să beneficieze "de un statut de ajutor de stat" și ceilalalți nu.

”Nu puteau să ia această decizie, atât timp cât era notificată Comisia Europeană, de departamentul de Energie, prin acea scrisoare. Întrucât a fost notificată și s-a solicitat un răspuns, pentru centralale termince, în cogenerare, dar și pentru agenții noncansnici, practic s-a blocat decizia ANRE în a stabili prețul pentru producătorii în cogenerare. De aceea am zis că ei au făcut demersul corect. Nu era normal să stăm atât de mult și această solicitare nu ne va veni niciodată, pentru că intrăm în zona de ajutor de stat. Ori nu va răspunde, ori dacă ne va răspunde, o va face pentru cogenerare, pentru CET-uri, pentru populație, dar nu ne vor da acceptul pentru noncasninci, care este o zonă în piața liberă și ar însemna ca pentru 170.0000 de actori economici să avem un statut de ajutor de stat și pentru ceilalalți nu (...) Vorbim de o creștere după un grafic care nu are nicio legătură cu costurile producătorului și suportabilitatea consumatorului”, a mai afirmat Iulian Iancu.