MENIU

HUFFINGTON POST: IOHANNIS, speranța unei Românii care nu mai vrea să fie dezamăgită

România, care și-a ales un nou președinte, pe Klaus Iohannis, șeful Partidului Național Liberal, pare să se fi angajat pe calea democrației, scrie miercuri ediția franceză a The Huffington Post, apreciind că ceea ce s-a întâmplat la scrutinul de pe 16 noiembrie a fost o mică revoluție, informează Agerpres.

De la căderea comunismului, în 1989, acestea au fost de fapt primele alegeri în care nici unul dintre candidați nu a avut vreun rol în vechiul regim. Deși pare că o pagină a fost întoarsă, rămâne de scris sfârșitul cărții într-o țară arătată cu degetul pentru corupția sa endemică. Pentru a duce cu bine modernizarea statului, noul președinte al țării va putea să se sprijine pe tineret, principalul artizan al victoriei în alegerile prezidențiale. Unii comentatori explică puternica participare la vot — peste 60 %, un record — prin reînnoirea ofertei politice întruchipate de către Iohannis. Realitatea pare mai crudă, deoarece mobilizarea corespunde mai degrabă unei respingeri a lui Victor Ponta, actualul premier social-democrat. A reduce totuși victoria lui Iohannis doar la factorii 'vârstă' și 'respingerea premierului' ar fi nedrept, mai scrie The Huffington Post. În campania electorală, candidatul Partidului Național Liberal (PNL) nu s-a abătut de la linia sa anticorupție, care a atras masiv un tineret dezamăgit.

Mai multe pe  Agerpres 

 IOHANNIS, interviu în ”La Repubblica”. Dezvăluiri despre relația cu RUSIA și coabitarea cu PONTA

România este o democraţie solidă care doreşte o Europă puternică, afirmă preşedintele-ales, Klaus Iohannis, într-un interviu acordat ziarului La Repubblica, pledând pentru unitate, pentru implementarea programului său politic şi subliniind că este necesar un Guvern cu politici de centru-dreapta