Hollande, prima vizită în România: Europa trebuie să fie apărată, să ne asumăm fiecare rolul în NATO
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a efectuat, marţi, prima sa vizită oficială în România. Acesta a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. La finalul întrevederii, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună. Ulterior, Hollande a făcut o vizită la Centrul ştiinţific de la Măgurele. Tot marţi, Hollande a mers alături de premierul Dacian Cioloş la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav. Preşedintele francez a subliniat importanţa relaţiei dintre Franţa şi România şi a punctat că Europa trebuie să aibă capacitatea de apărare, industria necesară și mijloacele care să îi permită să acționeze. Totodată, președintele Klaus Iohannis a subliniat că parteneriatul cu Parisul este o prioritate pentru România și că "ne simțim sprijiniți de Franța" în chestiunea Schengen.
UPDATE 18.30 Hollande a declarat, marți, la fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav, că acesta este un proiect de dimensiune europeană care vine să consolideze industria apărării în Europa.
"Este un proiect de dimensiune europeană deoarece are de asemenea vocația să consolideze industria apărării în Europa. Este ceea ce dorim să facem și ceea ce doresc să propun peste câteva zile la Summitul de la Bratislava. Trebuie să avem o cooperare (...) pentru a putea să dăm Europei condițiile pentru a avea o politică europeană de apărare", a spus Hollande, într-o declarație comună cu premierul Dacian Cioloș.
Președintele francez a explicat că proiectul de la Ghimbav are o importantă anvergură, nemaifiind vorba doar despre mentenanță, ci despre fabricarea de elicoptere "care vor reprezenta tehnologia de vârf".
"Este un proiect franco-român, un proiect european și îi felicit și pe colegii din Germania care participă la ambiția noastră de aici, aceea de a furniza elicoptere în scopuri civile, dar și militare. Cu acest Super Puma H215 avem dovada că putem să construim o cooperare care este benefică ambelor țări. Locurile de muncă create aici nu sunt create în detrimentul celor din Germania, din Franța sau din alte țări europene. Locurile de muncă create aici vor duce la crearea de alte locuri de muncă în Franța. (...) Dacă România ar începe prin a cumpăra elicoptere, am fi foarte mândri și foarte fericiți. (...) Am dorit, de asemenea, ca multe întreprinderi franceze să se implice în filiera aeronautică pe care o consolidăm la nivel european și sunt sigur ca uzina de la Brașov va ști să onoreze contractele viitoare", a spus șeful statului francez
UPDATE: Francois Hollande este aşteptat să inaugureze noua fabrică de elicoptere Airbus de la Ghimbav, alături de premierul Dacian Cioloş.
Ora 13:00. Francois Hollande se află în vizită la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. Acesta a declarat că laserul ce urmează a fi instalat înseamnă colaborare pentru cercetătorii români şi francezi pe o perioada lungă de timp, menţionând că Franţa şi România "pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume".
"Este un simbol. Franţa şi România, datorită cercetătorilor şi întreprinderilor care îi însoţesc, pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume. (...) Datorăm acest lucru dezvoltării şi încrederii reciproce. Laserul va însemna cooperare între cercetătorii noştri de-a lungul mai multor ani. Efortul de cercetare este indispensabil pentru o ţară. Naţiunile care vor face cele mai mari eforturi vor avea de câştigat peste tot în lume", a spus preşedintele francez, Francois Hollande. De asemenea, oficialul a vorbit şi despre relaţiile economice dintre cele două state.
Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut un scurt discurs, în care a ţinut să precizeze că România sprijină investiţiile străine. Totodată, acesta a subliniat faptul că ţara noastră are o cooperare excelentă cu Franţa.
"Franţa şi România au o tradiţie lungă de schimburi, în toate domeniile. Această relaţie e culturală, lingvistică, comercială, ştiinţifică, dar şi politică", a spus Hollande.
Ora 11:35. Francois Hollande şi Klaus Iohannis au susţinut o declaraţie de presă comună.
Colaborarea în domeniul cultural și al Apărării, situația romilor din Franța, precum și chestiuni internaționale ca problemele din Orientul Mijlociu se numără printre subiectele pe care cei doi șefi de stat le-au abordat în discuție.
Hollande a prezentat noile direcții de colaborare cu România, după întâlnirea cu Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că vizita de stat a preşedintelui Francois Hollande reprezintă o puternică reconfirmare pe care o acordăm relaţiilor de parteneriat strategic dintre Franţa şi România. "Putem spune că avem un parteneriat strategic intensificat, lucrăm la aceste relaţii foarte strâns", a declarat Klaus Iohannis.
Iohannis: Relaţia cu Franţa reprezintă o prioritate de prim rang pentru România
Ora 9.18. Preşedintele Franţei a fost primit la Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.
Ora 9:00. Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, au adus un omagiu la Monumentul Eroului Necunoscut, aflat în Parcul Carol.
AGENDA OFICIALĂ a VIZITEI PREŞEDINTELUI Franţei la Bucureşti
La ora 10.30, preşedintele Franţei şi preşedintele României vor face declaraţii comune, la Palatul Cotroceni.
La ora 11.20, confom agendei prezidenţiale a preşedintelui Franţei, publicată pe elysee.fr, va urma vizita celor doi preşedinţi la laserul de la Măgurele.
La ora 12:00 vor exista discuţii economice între cei doi şefi de stat, pe tema parteneriatelor franco-române.
Preşedintele Hollande va lua un prânz de lucru cu premierul României, Dacian Cioloş, la ora 13:00.
La ora 15.45 premierul Cioloş şi preşedintele Hollande vor fi prezenţi la Ghimbav, la fabrica de elicoptere Airbus. Vor face declaraţii comune după această inaugurare
La 18.45 preşedintele Hollande va participa la o întâlnire cu comunitatea franceză din România.
La 20.15 programul preşedintelui Franţei la Bucureşti se va încheia cu un dineu de stat oferit de preşedintele Iohannis.
Obiectivul vizitei lui Hollande îl constituie dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic româno-francez şi continuarea dialogului bilateral. Potrivit Preşedinţiei, o atenţie deosebită va fi acordată în cadrul vizitei dimensiunii economice, Franţa fiind al patrulea partener comercial al României şi al cincilea investitor în ţara noastră. De asemenea, va fi inaugurată, de către cei doi preşedinţi, pregătirea concretă a Sezonului cultural încrucişat, proiectul comun prin care se va marca, în Franţa şi în România, Centenarul creării României Moderne (1918 – 2018).
Un subiect foarte important al discuţiilor va fi relansarea proiectului european, inclusiv în pregătirea reuniunii informale în format UE-27, care va avea loc la Bratislava, la 16 septembrie a.c. Preşedintele României va sublinia importanţa unei cooperări întărite între România şi Franţa pe această temă şi va prezenta viziunea României privind consolidarea Uniunii Europene, pentru a fi mai eficientă, mai pragmatică, mai sigură, orientată spre rezultate concrete şi mai aproape de cetăţenii europeni, precum şi domeniile concrete pe care ar trebui concentrată acţiunea în acest scop în perioada următoare.
Alte subiecte care vor fi discutate în cadrul consultărilor vor privi, printre altele, securitatea internă a UE / funcţionarea spaţiului Schengen, cooperarea în combaterea terorismului şi în domeniul securităţii, inclusiv în cadrul NATO, în contextul deciziilor Summitului de la Varşovia, evoluţiile din Vecinătatea Estică şi Sudică.
Este prima vizită în România a preşedintelui Francois Hollande.