MENIU

Hans Klemm, anunţ de ultima oră despre averile câştigate prin corupţie de politicieni

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat într-un interviu pentru Adevarul, că în opinia sa, averile câştigate ilicit trebuie înapoiate cetăţenilor.

Redăm in continuare, un fragment din interviu:

Aţi afirmat că susţineţi lupta anticorupţie, care este părerea dumneavoastră în privinţa legislaţiei în domeniu care nu are mijloace de confiscare a averilor ilicite?

"În ultimii ani, rezultatele au fost consistente. Cei care au fost acuzaţi de corupţie au fost cercetaţi şi, după judecată, condamnaţi şi trimişi în închisoare, indiferent că a fost vorba despre oameni cu poziţii foarte înalte sau mai puţin importante în stat. În ceea ce priveşte confiscarea averilor ilicite, legea a fost ineficientă. În esenţă, corupţia înseamnă furtul bunurilor publice de către actori privaţi. Aşa că, dacă persoanele corupte sunt cercetate şi condamnate, câştigurile obţinute prin corupţie trebuie întoarse românilor. La sfârşitul anului trecut, Parlamentul a votat legea de înfiinţarea a agenţiei care va aplica legislaţia în privinţa confiscării acestor bunuri rezulate din acte de corupţie. Statele Unite au sprijinit adoptarea legislaţiei în domeniu şi aşteptăm să lucrăm pe mai departe cu Guvernul României în ceea ce priveşte înfiinţarea agenţiei şi selecţia celor care o vor conduce. Este un proces dificil. Statele Unite au adoptat legi şi practici pentru confiscarea acestor averi provenite din acţiuni ilegale, dar durează mult până se poate duce la bun sfârşit o asemenea operaţiune. Este nevoie de cooperare la scară largă între diferitele agenţii care pun în aplicare legea, este nevoie de timp pentru punerea în practică în Statele Unite şi în alte ţări care aplică această lege. Încurajăm România în aceast domeniu şi oferim toată asistenţa pe care o putem da", a spus Klemm.

Mai multe articole despre:
anunţ măsură averi ilicite Hans Klemm