MENIU

Guvernul ţine pe perfuzii minerii din Valea Jiului încă trei ani. Factura o plăteşte însă toată ţara

Guvernul ţine pe perfuzii minerii din Valea Jiului încă trei ani. Factura o plăteşte însă toată ţara

Cei 7.000 de oameni care muncesc în minele şi termocentralele din Valea Jiului primesc prin lege de la Guvern garanţia că vor avea de muncă încă trei ani, pe banii tuturor consumatorilor de energie din România. Motivul invocat: siguranţa sistemului energetic national.

Termocentralele pe huilă din Valea Jiului, printre cei mai scumpi producători de energie electrică din ţară, primesc de la Guvern acces garantat în reţeaua naţioanală de electricitate cel puţin până la finalul anului 2017, potrivit unui proiect de act normativ publicat seara trecută de Departamentul pentru Energie, care modifică termenele şi cantităţile de energie dintr-un act normativ mai vechi.

Vechea lege, HG 138/2013, presupunea, în esenţă, două lucruri pentru Complexul Energetic Hunedoara, care grupează minele din Vale Jiului şi termocentralele pe huilă de la Mintia şi Paroşeni.

Primul: "Se acordă acces garantat la rețelele electrice pentru energia electrică produsă de centrala termoelectrică Mintia aparținând Societății Comerciale Complexul Energetic Hunedoara — S.A., care să asigure funcționarea continuă a acesteia la o putere medie electrică de cel puțin 200 MW".

Al doilea: "Pentru menținerea nivelului de siguranță a sistemului electroenergetic național, Societatea Comercială Complexul Energetic Hunedoara — S.A. are obligația de a furniza servicii tehnologice de sistem către operatorul de transport și sistem la o valoare a puterii electrice de cel puțin 400 MW, în condițiile reglementărilor emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei".

Cele două măsuri urmau să se aplice până la data de 1 iulie 2015.

Citeşte mai mult pe economica.net

Mai multe articole despre:
guvern Valea Jiului miner