MENIU

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale, publicată în Monitorul Oficial

Pe furiş, în şedinţă ţinută noaptea, Guvernul Grindeanu a adoptat graţierea unor pedepse ca proiect de lege, dar şi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale. Cele două acte normative nu erau pe ordinea de zi publicată pe site-ul Guvernului, şi nici pe cea suplimentară. După doar trei ore, Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, iar aşa cum a precizat Florin Iordache, prevederile intră în vigoare, de îndată, dar există o singură excepţie: dezincriminarea abuzului în serviciu intră în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei. În orice formă, OUG salvează  mulţi lideri PSD cu dosare, printre care: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea sau Nicuşor Constantinescu. Dar oamenii nu au rămas indiferenţi faţă de acest abuz: în jurul orei 00.40, aproximativ 12 000 de persoane erau deja în Piaţa Victoriei, pentru a protesta. Aceştia au scandat: "Demisia" şi "DNA, să vină să vă ia". În jurul Guvernului, jandarmii au pus garduri, pentru a proteja clădirea Guvernului, în care doar jurnaliştii au rămas baricadaţi, întrucât miniștrii au părăsit Palatul Victoria imediat după ședință.

31 ianuarie 2017, marţea neagră pentru România. Și seara în care Florin Iordache, ministrul Justiţiei, a anunţat că Guvernul a adoptat graţierea ca proiect de lege, iar modificarea Codurilor Penale, prin Ordonanţă de Urgenţă: 

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse.(...) Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (...) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament", a declarat Iordache.

DOVADA că Guvernul s-a comportat ca un infractor la miez de noapte. Ordonanțele, ascunse din nou

Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marţi seara după ora 21, Iordache a replicat: „La această oră a fost şedinţa de Guvern. În ordinea de zi există mai multe proiecte, eu le-am prezentat pe cele care vizează justiţia. Ordinea de zi a fost suplimentată, Guvernul poate suplimenta ordinea de zi. Oportunitatea o stabileşte Guvernul".OUG va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial, a mai precizat ministrul.

Solicitat să precizeze care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: ”OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”Iordache a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor care l-au întrebat dacă vor fi favorizaţi Liviu Dragnea sau alţi acuzaţi penal.

Liviu Dragnea, sfidător, întrebat cum a văzut protestele din stradă: "Cum să le văd...la televizor"

Întrebat cum modifică ordonanţa infracţiunea de abuz în serviciu, ministrul Justiţiei a declarat: 

''Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce este sub 200.000 de lei se recuperează şi nu mai este sancţionat penal, asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum, ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă pentru că instanţa putea să considere 400.000 de lei, putea să considere un milion. Am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Nu dezincriminăm abuzul în serviciu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia CCR", a adăugat el.

Ce spunea Dragnea, despre graţiere cu puţin timp înainte de şedinţa de Guvern

Dar Liviu Dragnea nu era străin de acest demers. Acesta a declarat, marţi seară, la Parlament, cu puţin timp înainte de şedinţa de Guvern,  că subiectul referitor la proiectele celor două ordonanțe privind grațierea unor pedepse și modificarea Codurilor penale "trebuie închis într-un el sau altul".

Iohannis, după ce Guvernul a adoptat cele două proiecte: "Mă voi bate până în ultima zi de mandat!"

"Am ajuns ca-n povestea cu 'Petrică și lupul'. Vă asigur că, dacă vom avea vreodată ceva de la Guvern adoptat în privința asta, o să comentez. Ceea ce însă aștept eu și așteaptă toți cei care au votat acest Guvern este să decidă. Și în privința asta trebuie să ia o decizie: ori iau o decizie că nu decid nimic, ori iau o decizie că adoptă ceva. Dar să decidă, pentru că nu se mai vorbește de temele economice — sunt o grămadă de măsuri economico-sociale pe care le-am adoptat și urmează să le adoptăm. Și în tot acest baraj de comunicare nu mai comunicăm aceste lucruri. Rugămintea mea a fost și este să închidă acest subiect într-un fel sau altul și, de asemenea, să decidă lucrurile în care cred ei, nu în care cred alții sau lucruri în care nu cred alții, pentru că trebuie să înțeleagă că reprezintă un guvern legitim, rezultat dintr-un vot al Parlamentului ales legitim și democratic și trebuie să-și exercite prerogativele acestei poziții constituționale pe care o au", a declarat Dragnea la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres

Întrebat cum comentează, ca președinte al PSD, aceste ordonanțe, Dragnea a răspuns:

"Vreau să le văd, pentru că vreau și eu să știu de ce a ieșit lumea în stradă. Eu n-am înțeles". El a adăugat că a văzut doar forma apărută și în presă. "Eu nu sunt sigur că forma aia e forma care va intra vreodată în Guvern. (...) Mă abțin să comentez ceva care nu există sau care apare modificat", a arătat liderul PSD.

Întrebat dacă este supărat pe ministrul Justiției, Liviu Dragnea a precizat că este supărat doar pe faptul că acest subiect blochează comunicarea pe alte teme.

"Sunt supărat pe faptul că, de o perioadă de timp, de o săptămână — două, în loc să comunicăm pe teme economice pe care le îndeplinim — este un calendar pe care nu l-a mai asumat nimeni și pe care îl îndeplinim punct cu punct — nu mai comunicăm pentru că la fiecare întâlnire, și astăzi, la ÎCCJ, eram întrebat de aceste lucruri. Cred că trebuie să se închidă într-un fel subiectul ăsta. Se discută și la televiziuni, și e normal să se discute. Și trebuie închis subiectul într-un fel sau altul", a spus președintele Camerei Deputaților.

OUG pentru modificarea Codurilor Penale, la CSM, pentru aviz, în şedinţa de miercuri, la 9.00

Pe de altă parte, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale a fost deja trimisă la CSM, pentru aviz, şi ar urma să intre pe ordinea de zi a şedinţei de pe 1 februarie, ora 9.00.

 „Solicitarea Ministerului Justiției, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, în temeiul art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, transmis Consiliului la data de 31.01.2017.”În completarea anunţului se precizează faptul că proiectul OUG a fost trimis CSM pe 31.01.2017. 

Reamintim, că în decursul zilei de marţi, existau informaţii pe surse că graţierea urma să fie trimsă în Parlament, iar OUG adoptată.

Totodată, preşedintele Comisiei Juridice din Senat şi lider al senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a declarat că graţierea va fi trecută prin proiect de lege în Parlament, iar modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală prin OUG, subliniind că punctul său de vedere este împărtășit de ministtrul Justiției, Florin Iordache, dar că ”asta nu înseamnă automat că va fi însuşit de întreg Guvernul”.

"Exact pe motivaţia invocată de Guvernul Cioloş, Ordonanţa privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală se poate adopta prin Ordonanţă de Urgenţă, pe motivaţia că în Parlament stă prea mult şi întârziem punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. În ceea ce priveşte graţierea soluţia cea mai corectă ar fi proiect de lege, chiar şi în procedură de urgenţă, care să fie trimis la Parlament", a afirmat Şerban Nicolae, la Antena 3.