Guşă: "În partide a dispărut pofta de a performa, cu excepţia unuia: UNPR". Caracteristica lui Oprea
Consultantul politic Cozmin Guşă spune, vorbind despre peisajul politic în vara lui 2015, că partidele politice din România şi-au pierdut dorinţa de a performa, cu excepţia unuia singur dintre ele: UNPR.
Invitat la Ediţia Specială de la Realitatea TV, moderată de Lavinia Şandru şi de Octavian Hoandră, Cozmin Guşă a vorbi despre principalele probleme pe care le întâmpină partidele politice din România, înaintea alegerilor, dar şi despre caracteristica principală a generalului Gabriel Oprea.
Guşă: "În partidele noastre a dispărut pofta de a performa, în afară de unul, pe care vi-l voi spune. Marea ambiţie e să se ţină cu mâinile pe scaun...de la Ponta în jos. Partidele, dacă ele se pregătesc de măritiş -alegerile sunt măritişul cu alegătorii, partidele trebuie să fie seducătoare, trebuie să îşi aducă în frunte oameni care nu neapărat trebuie să fie frumoşi, ci să inspire alegătorii, în care românii să aibă încredere. Nu poate liderul partidului să facă asta singur, trebuie să aibă în jurul săi şapte opt oameni. Trebuie să aleagă lideri cu credibilitate de la talpa ţării şi până la cei mai sofisticaţi intelectuali. La noi vine un preşedinte care îţi subordonează acest partid intereselor personale, asta l-a şi pierdut pe Victor Ponta, vine acel lider, se poartă ca un vechil pe moşie "Faceţi cum zic eu sau v-am ras!".
Singurul care are ambiţia de a performa, dar care nu are condiţiile, în interiorul său, e UNPR-ul generalului Oprea. Agitaţia cea mai mare, dorinţa cea mai mare de a face ceva pentru români, de a merge, de a conduce Guvernul, de a rezolva probleme..
Nimeni nu a sesizat, de fapt, prin ce s-a remarcat Gabi Oprea, în toată activitatea lui. Cât timp a fost preşedinte Băsescu, l-a ajutat pe preşedintele ţării în baza legitimităţii voturilor obţinute de acesta, când a ajuns Iohannis preşedinte l-a ajutat în baza voturilor primite şi al legitimităţii lui Iohannis. Şi aşa Iohannis a putut să îşi impună, în ciuda unei perioade de blocaj politic şi de minorizare a sa parlamentară. Strategia pe care a impus-o, a impus-o cu ajutorul lui Oprea: şeful SRI, Eduard Hellvig, cu ajutorul lui Oprea, şeful SIE, cu ajutorul lui Oprea, pactul pentru finanţarea armatei, tot cu ajutorul lui Oprea. Acolo îşi găseşte legitimitatea: ajutându-l pe un preşedinte care a primit votul.
Este singurul partid care se vede, acum, că ar avea poftă să îi seducă pe români, să se pregătească de alegeri", a explicat Guşă.
Consultantul politic a dezvăluit şi care este, în opinia sa, principala caracteristică a lui Gabriel Oprea.
"Gabi Oprea, nu cred că e un secret pentru nimeni, cred că ne ştim de 15-17 ani, avem o relaţie veche. Are o caracteristică: este un tip foarte precis care nu face niciodată decât ceea este în stare să facă. Îl cunosc de la începutul activităţii sale în administraţie, de când era şeful rezervelor de stat în guvernul Năstase, în 2001, eu eram secretar general al PSD. Absolut în toată cariera sa nu a făcut decât ce a ştiut să facă. E o marcă bună: să facă doar ce ştie foarte bine să facă. Nu era posibil să se fi aflat acum şapte ani în fruntea unei asemenea conferinţe de presă ca cea ţinută marţi.
Când a înţeles politica în profunzime şi rolul pe care trebuie să îl joace, face astfel de conferinţe de presă, cu jurnalişti incomozi, cu întrebări libere. Spune lucruri care pot părea banale, dar nu sunt deloc...pentru că mult prea multă lume în guvernele României şi în guvernul României, de-a lungul vremii, au dat senzaţia că nu urmăresc consolidarea capitalului naţional şi al locurilor de muncă, ci a multinaţionalelor" a conchis Guşă.