Guşă: Este regretabil că Orban a ajuns în situaţia asta. PSD, ALDE, UNPR se gândesc la Tăriceanu
Consultantul politic Cozmin Guşă a declarat, la Realitatea Tv, că este regretabil că Ludovic Orban a fost nevoit să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei, după ce a fost pus sub urmărire penală de DNA. Guşă a subliniat că Orban nu avea susţinerea necesară de la PNL, existând încă de acum câteva luni posibilitatea ca acesta să nu râmână candidatul liberalilor la Capitală, la fel cum era posibil ca Gabriela Firea să nu rămână candidatul PSD. Mai mult, consultantul a mai spus că majoritatea anti-DNA, adică PSD, ALDE, UNPR, se gândeşte la o candidatură a lui Tăriceanu la Primăria Generală, în locul lui Firea.
Întrebat cum comentează cazul neaşteptat al lui Ludovic Orba, Cozmin Guşă, a declarat:
"Acum, neaşteptată această situaţie este, dar nu pentru telespectatorii Realitatea Tv sau pentru cititorii site-ului Realitatea.net. Pentru că, acum câteva luni, făcând o analiză, am spus că nici Orban şi nici Firea nu vor fi candidaţi finali, am spus că probabil candidatul PNL se va schimba de 2 -3 ori, dar nici doamna Firea nu va face faţă acestei campanii care este una specială, problematizează într-un fel eşecul şi starea calamitată a partidelor din România. Nu mă gândeam la un asmenea final în cazul lui Orban, ci mă gândeam la calcule de campanie care puteau să fie legate de bazinul electoral, care în mod obligatoriu trebuia extins în cazul PNL la nehotărâţii de dreapta şi la alţi nehotărâţi, iar în cazul lui Firea, la magnitudinea unei candidaturi, pentru ca să poată să învingă în Bucuresti, unde un electorat independent şi de dreapta preponderent este foarte important. Acum, după ce am făcut această coroniţă, să vorbim despre cazul Orban: era secretul lui Polichinelle că Orban nu a fost sprijinit în această campanie şi mişcările dânsului, dovadă şi această discuţie despre care bănuiesc că există argumente din partea procurorilor DNA (n.-r discuţia cu omul de afaceri), l-au făcut sa acţioneze disperat şi dezorganizat, drept dovadă nu am auzit de consultanţi de campanie pe care să îi fi avut şi nici de o coagulare PNL în jurul dânsului. De altfel, mulţi editorialişti din on-line, ziare.com, realitatea.net, hotnews.ro, au vorbit despre faptul că Orban nu ar fi sprijinit".
Acesta a mai precizat că decizia lui Orban de a se retrage a fost foarte rapidă, probabil existând dovezi clare ale DNA, în acest sens:
"Faptul că a ajuns în această situaţie este regretabil, să vedem cât de ilegal, mi se pare foarte rapidă decizia dânsului si doar pentru nişte promisiuni, pentru anumite discuţii, mi se pare prea puţin. Dar, dacă există argumente şi dovezi, se poate explica plecarea precipitată a lui Ludovic Orban de la Primăria Capitalei. Sigur, daca am face o comparatie cu SUA, cazul Orban nu ar fi un caz. Dar, repet, încă nu cunosc cazul în amănunt. Dacă acest caz generează o candidatură strict partinică, cea a lui Cătălin Predoiu, a treia candidatură din PNL, tare mi-e teamă că este insuficient. Acum situaţia nou creată este una care generează un dezavantaj temporar pentru PNL. Ei se vor adresa lui Klaus Iohannis, care a fost preşedintele susţinut de acest partid în 2014. Există aceşti factori decisivi între cele două blocuri. ", a mai spus acesta.
Cozmin Guşă a mai explicat că PSD, ALDE şi UNPR, adică majoritatea anti- DNA, se gândesc să o înlocuiască pe Gabriela Firea cu Tăriceanu, pentru Primăria Generală:
"Trebuie să spunem că toate sursele media, citate inclusiv de Realitatea Tv, spun că s-a creat din nou o alianţă pe partea de stânga centru-stânga, centru-dreapta, între PSD-ALDE-UNPR un fel de reinventare a USL, în care dânşii se gândesc să schimbe candidatul, pe Firea, cu un candidat care să ajungă şi pe partea dreaptă, respectiv, ca o posibilitate, fostul premier şi preşedinte PNL Călin Popescu Tăriceanu. În paranteză, vorbim de coaliţia anti-DNA, ne dăm seama că această majoritate a votat mereu împotriva deciziilor DNA de arestare şi reţinere a unor candidaţi. Ironia sorţii face ca un candidat care, în urma unei cercetări DNA, se retrage generează un candidat al unei majortăţi anti- DNA. Acum nu vreau să speculez. Ca să revin la ce spuneam apropo de factorii decisivi, factorul decisiv din acest moment, şi enumăr trei, în această ordine:
1. Candidatul şi valoarea sa, care înseamnă şi posibilitatea de coagulare
2. Felul în care preşedintele Iohannis se raportează la el şi ceea ce preşedintele va spune sau va considera chiar dacă comunicatul celor din PNL îl aşază într-o poziţie incomodă
3. valoarea acestei campanii şi calitatea acestei campanii pe care grupurile constituite începând cu ziua de mâine pot să o arate. Cam aceştia ar fi factorii decisivi. Dar această resetare a campaniei a personalităţilor reaşază întreaga campanie naţională pentru că acel candidat, aşa zis locomotivă, influenţează candidaturile la sectoare şi pe cele din judeţ, dar reaşază potenţialul de câştig pentru aceste structuri politice pe plan naţional", a mai pus acesta.
Guşă a făcut şi un portret al candidatului pe care PNL trebuie să îl propună:
"La analiza bazinului electoral şi la analiza noii alianţe care bate din stânga-centru stânga-centru-dreapta, este evident că analiştii de la PNL pe care nu îi văd, nu ştiu care sunt, nu sunt consultantul dânşilor, ar trebui să aibă unul, trebuie să găsească un candidat care să poate să baleieze şi peste nehotărâţi, să atragă şi candidatul liberal, apropo de opţiunile oamenilor, ale liberalilor, şi să poată să fie simpatic pentru electoratul de stânga care nu e de acord ca PSD să schimbe candidatul. Şi aici, eu cred că le ajung 24 de ore celor din PNL ca să ajungă la altă concluzie, le trebuie oameni deştepţi cu minte limpede, cu mult sprijin, ca să ajungă la concluzia bună, dacă aceste blocuri vor fi în dispută. Pentru că acest gen de concluzie, "gata, punem preşedintele organizaţiei Bucureşti, un preşedinte care până acum s-a ferit total să pomenească despre candidatură", este total insuficient. Nu, nu am nimic cu Predoiu, dar abia daca acoperă bazinul electoral al PNL, ca să nu vorbim de alte bazine, care, în condiţiile în care îşi doresc victoria, trebuie acoperite", a încheiat acesta.
Întrebat cum vede o confruntare Tăriceanu-Predoiu, Guşă a explicat:
"Acum dreapta este şi Tăriceanu, dar nu trebuie să fim nedrepti cu dânsul, chiar daca l-am pus mai degrabă în stânga de tip euroasiatic, dar domnul Predoiu nu cred că are magnitudinea să învingă şi, repet, această posibilă majoritate creată este anti-DNA: PSD, ALDE, UNPR. Şi aici nu mă refer neapărat la structura DNA. Este o situaţie interesantă, care pentru cei care vor să analizeze, dacă sunt doritori, poate fi o analiză profundă", a mai spus acesta.
Pe de altă parte, referitor la cei 50 000 de euro pe care Orban i-ar fi pretins de la un om de afaceri pentru două televiziuni, Cozmin Guşă a precizat că, din start, nu este vorba despre Realitatea Tv.
”Este posibil să fie așa. Dacă în comunicatul DNA s-au menționat 2 televiziuni, asta e viata, au argumente. În mod sigur nu e vorba de Realitatea tv”, a spus Gușă.
Întrebat de Dumitru Borțun în ce măsură o astfel de înțelegere poate fi legală, Gușă a explicat:
”Nu poate să fie legală decât în măsura în care candidații sau un susținător legal apelează la un om de afaceri care să sponsorizeze partidul care într-un contract legal să facă cu televiziunile respective o întelegere de producție tv. În rest publiicitate se poate doar pe site-uri”, a mai spus Gușă.