MENIU

Gușă: "S-a contrabalansat lumea, iar noi, occidentalii, începem să contăm tot mai puțin"

<p>Guşă: PNL-ul fără Blaga este praf. Este de nebătut &icirc;n Rom&acirc;nia, imediat pe locul doi este Dragnea</p>

Lumea ”s-a contrabalansat”, astfel că statele occidentale au ajuns ”să conteze tot mai puțin”, în favoarea lumii de tip eurasiatic, din cauza ”lăcomiei” care a dominat Vestul în ultimii ani, a declarat consultantul politic Cozmin Gușă, la emisiunea ”Deschide Lumea”, de la Realitatea TV, moderată de Lavinia Șandru, adăugând că soluțiile pentru Siria și pentru migrație propuse la summit-ul G20 sunt ”iluzorii”, în timp ce discuțiile ”din spatele ușilor închise” au fost ”de natură a pansa rănile deschise ale lumii”.

”Rezoluția finală a summit-ului G20 va încerca să pună în acord concluziile acestui summit cu ambițiile inițiale care vorbesc despre o lume mai bună, despre incluziune, etc. Multe dintre aceste ambiții probabil nici nu s-au discutat la summit, pentru că discuțiile nu se mai fac în baza unor lucruri fundamentate teoretic, unui război constructiv al lumilor. În mod normal, tot ce s-a discutat acolo, în spatele ușilor închise, a fost de natură a pansa parte din rănile deschise ale lumii astăzi, multe răni care afectează civilizația occidentală", a declarat Cozmin Gușă. 

În opinia consultantului politic, soluțiile pentru migrație sunt iluzorii, iar propunerea extrem de amatoristică a lui Erdogan despre crearea acelei zone sigure din nordul Siriei nu este luată în seamă pentru că ”altceva se negociază în Siria între Obama și Putin”. ”Interesul lui Obama este cu totul altul și vizează Orientul Mijlociu în ansamblu”, a precizat Gușă.

Obama i-a făcut un cadou lui Putin”

Consultantul politic este de părere că președintele rus, Vladimir Putin, a primit un ”cadou” la acest summit din partea lui Barack Obama, reușind ”un lucru important” chiar prin vocea liderului SUA. În urma discuției, președintele american a făcut o singură referire la Ucraina, spunând că nu se va putea normaliza situația decât când Acordul de la Minsk va fi pus în aplicare. ”Acest lucru înseamnă un mare serviciu pentru Putin - adică următoarea soluție politică, respectiv organizarea de alegeri în acele zone, o democrație regională, iar apoi va veni soluția militară care înseamnă controlul frontierei de către Ucraina”, a explicat Gușă.

Felul în care Obama s-a comportat, ușor stingher, în întâlnirile de grup nu caracterizează un președinte care ar trebui să fie relaxat la finalul mandatului, consideră consultantul politic, adăugând că n-a existat nicio replică, ”pentru că o replică ar fi subliniat mai tare penibilul momentului”.

Cozmin Gușă susține că faptul că președintele Turciei, Recep Erdogan, este bine primit de toți liderii lumii, fie că reprezintă democrații liberale, fie autocrații, ”ar trebui să ne înspâimânte, pentru că, dacă e posibil să facă ceea ce face și să nu fie admonestat, înseamnă că planeta s-a modificat foarte mult într-un mod dizgrațios”.

Despre Marea Britanie, consultantul politic afirmă că a fost foarte activă la summit, încercând să minimizeze efectele Brexit-ului, dar nici China, nici Japonia nu o lasă. ”Japonia a fost fermă în a spune că, dacă Marea Britanie nu va fi fermă în a-și exprima parcursul și marja de negociere cu UE, atunci va lua decizii radicale privind companiile din Marea Britanie”, a completat Gușă.

”S-a contrabalansat lumea, iar noi, occidentalii, începem să contăm tot mai puțin, tocmai din cauza lăcomiei care a dominat în ultimii zeci de ani viața publică din Occident - lăcomia liderilor de putere, de bani, a multinaționalelor, a marilor oameni de afaceri”, a concluzionat consultantul politic. 

Mai multe articole despre:
SUA Putin Obama