Gușă: Scandalul Black Cube, o sarabandă absurdă ce ne așază în lumea a treia, dacă nu luăm atitudine
Dacă nu ne aflăm în fața unui bluf al agenției Black Cube, care a spionat-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ne aflăm în fața unui scandal diplomatic care poate să apară inclusiv din nonreacția Ambasadei Israelului, consideră consultantul politic Cozmin Gușă.
”Coroborând comunicatul Black Cube cu non-reacția Ambasadei Israelului ne aflăm într-un scandal gravisim care ar putea ajunge un scandal diplomatic. Din comunicatul lui Black Cube aflăm că o companie privată investighează fapte de corupție dintr-un guvern, maltratând din punct de vedere al observațiilor și al spargerii mailurilor personale și al intimidării exact procurorul instituției care se ocupă cu faptele de corupție din România”, a declarat Cozmin Gușă, la Realitatea TV, adăugând că, prin controversatul document, suntem informați că ”o agenție străină, obscură, vine și investighează fapte de corupție în România... dar în numele cui? Dacă nu ne aflăm în fața unui bluf al agenției Black Cube, ne aflăm în fața unui scandal diplomatic care poate să apară inclusiv din nonreacția Ambasadei”
Cozmin Gușă apreciază că fapta firmei israeliene implicate în spionarea si intimidarea procurorului DNA este atât de gravă, ”încât implică intervenția unor persoane din CSAT care ar trebui să aibă legături curente și proaspete cu zona, cum este președintele Iohannis”.
Spionarea și intimidarea procurorului-șef al DNA afectează lupta anticorupție și sensul ei în România, adaugă consultantul politic.
În opinia lui Gușă, un alt element foarte important în acest scandal este reacția SIE. ”Mihai Răzvan Unguranu este un om cu legături vechi și solide în Israel și are rol operativ într-o asemenea operațiune”. Acesta consideră că ”cel puțin două persoane - una conectată direct, ca dl. Ungureanu, și președintele Iohannis - ar trebui să intervină.”
”România are nevoie de reacții din partea CSAT”
Cozmin Gușă este de părere că România se află ”într-o stare jalnică” în absența unor intervenții mult mai energice din partea celor din CSAT, fiind vorba despre o ”timorare” în fața unor privați care nu au negat că au spionat-o pe Kovesi, ci au recunoscut că au făcut-o, spunând că acei oameni care au spionat nu sunt vinovați.
”Suntem într-o sitație mult mai gravă decât Panama Papers, deoarece, dacă vom lăsa lucrurile așa, România va avea foarte mult de suferit pentru că vom arăta că nu ne apărăm nici integritatea, nici suveranitatea”, a mai precizat consultantul politic.
În opinia lui Gușă, este vorba de două lucruri. ”Întâi, niște persoane au fost dovedite ca fiind cele care timorează lupta anticorupție în România. Apoi, această companie nu ne vorbește despre corupția de la DNA, ci despre cea din Guvern, din politicul românesc, pe care DNA o investighează. Kovesi nu este subiectul”, a subliniat acesta.
”Ține mult de Iohannis, de felul în care va reacționa la această sarabandă ciudată”
Problema este gravă, deoarece este legată de felul în care o companie privată alege să trateze o entitate foarte importantă din administrația României, entitate pe care se bazează lupta anticorupție, susține Gușă, concluzionând că ”ține mult de Iohannis felul în care va reacționa la această sarabandă ciudată, absurdă, care ne așează ușor în varianta unei țări din lumea a treia dacă nu vom lua atitudine”.
Kovesi, spionată de foşti agenţi Mossad
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar fi fost ţinta unor activităţi de spionaj. Potrivit unei investigaţii Rise Project, operaţiunea a fost efectuată de patru cetăţeni israelieni. Două persoane sunt deja arestate după ce au accesat ilegal conturi de e-mail ale unor apropiaţi ai Laurei Codruţa Kovesi. Suspecţii ar fi foşti ofiţeri de informaţii israelieni. Într-un răspuns pentru Realitatea TV, Ambasada Israelului a spus că nu vrea să comenteze.