MENIU

Grindeanu, desemnat premier de Iohannis. Care este procedura de urmat până la Palatul Victoria

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Sorin Grindeanu, iar potrivitprocedurii, urmează ca Grindeanu să îşi facă o listă cu miniştrii pe care îi propune. Ulterior, aceştia vor fi audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar ulterior, va urma votul în plenul reunit al Parlamentului. Abia după ce Guvernul propus este validat de Legislativ, Sorin Grindeanu şi ceilalţi membri ai cabinetului ar urma să depună jurământul la Palatul Cotroceni. Ulterior, acesta îşi va intra pe deplin în drepturi, la Palatul Victoria, după o procedură de predare-primire cu premierul incă în funcţie, Dacian Cioloş.

După ce preşedintele ţării semeanză decretul de desemnare a premierului propus de majoritatea parlamentară, Constituţia prevede, la articolul 85:

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

 Totodată, articolul 103, Grindeanu trebuie să ceară, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

"Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor".

 Ce trebuie să respecte membrii Guvernului 

ARTICOLUL 105

(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.

(2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.

ARTICOLUL 106

Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a al Guvernului revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

Care sunt responsabilităţile premierului 

ARTICOLUL 107

(1) Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.

(2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.

(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primuluiministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.