PNL atacă la CCR procedura de vot în cazul legii lui Dragnea: E prima dată când o lege e revotată
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu a anunţat, miercuri, că PNL va contesta la CCR procedura de vot în cazul celor opt legi, printre care şi cea a defăimării, votate din nou miercuri de Camera Depuţilor, afirmând că este pentru prima dată când "un set de legi care au fost respinse de Camera Deputaţilor au fost repuse votului la interval de o săptămână", potrivit Mediafax.
"Sunt în faţa unui spectacol între găştile de la PSD, pentru că mie nu îmi este clar care este problema. Cert este că este pentru prima dată, în Parlament, când o lege care a fost respinsă sau un set de legi care au fost respinse de Camera Deputaţilor au fost repuse votului la interval de o săptămână'', a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.
În acest context, Gorghiu a afirmat că PNL va contesta la CCR procedura de vot.
"'Ca să înţelegeţi miza care stă la baza încălcării Constitiţiei şi Regulamentului vă spun doar atât: legea defăimării. De fapt, domnul Dragnea pentru a-şi satisface un orgoliu personal şi pentru a-şi vedea legea devenită realitate sau reintrodusă în circuitiul legislativ, aşa cum s-a întâmplat, a călcat în picioare un sistem electoral de vot care funcţiona în mod corect şi pentru care conducerea Camerei a plătit nici mai mult, nici mai puţin decât 500.000 de euro, şi-a călcat în picioare colegii şi un Regulament pe care l-a tot încălcat. Motiv pentru care am ales să nu fim parte la acestă încălcare a legii, am părăsit plenul, am refuzat să votăm sau să revotăm nişte legi care erau deja erau votate de Camera Deputaţilor şi vom contesta la CCR, pe motive extrinseci, toată această procedură, pentru că nu mi se pare normal ce se întâmplă'', a spus Gorghiu.
Copreşedintele PNL a mai precizat că până săptămâna viitoare liberalii vor lucra la sesizarea către CCR pe procedură. În acest sens, Gorghiu a punctat că nu înţelege de ce Liviu Dragnea are ''aşa o mare dorinţă în a-şi promova o lege controversată, pe care Camera Deputaţilor nu dorit-o, societatea românească a criticat-o, o lege care oricum va fi atacată de PNL la CCR, pe motive de încălcare flagrantă a Constituţiei, a dreptului la liberă exprimare''.
''De ce vrea în continuare să îşi lipească numele de legea defăimării, de cenzură, în general, chiar nu pot să înţeleg'', a conchis Gorghiu.
Scandal pe Legea defăimării. S-a votat retrimiterea Legii la comisii pentru trei săptămâni
Legea defăimării va fi retrimisă la comisii, au decis deputații, după ce s-a reluat votul pe toate proiectele de lege din ziua în care a intrat pe ordinea de zi, la vot final, legea inițiată de Dragnea. După aproape două ore de discuţii, cu ușile închise, deputații au ajuns, miercuri, la un acord pentru reluarea votului.
Deși liberalii au părăsit sala, au rămas 186 de deputați care au votat majoritar pentru reluarea votului pe toate legile. Ulterior, deputații PNL au reintrat în sală, dar nu și-au exercitat dreptul de vot pe retrimiterea la comisii a legii lui Dragnea.
Disputele în plen au continuat chiar și după 4 ore. Cele mai multe contradicții au fost între PSD și PNL. Eugen Nicolăescu a cerut modificarea ordinii de zi astfel încât deputații să se exprime doar pentru cererea DNA de arestare a deputatului Nicoale Păun, dar cererea sa nu a fost nici măcar suspusă la vot.