MENIU

Golban: "Programul fiscal nu face decât să crească şomajul, să promoveze sărăcia şi inegalitatea "

Invitaţii emisiunii lui Rareş Bogdan, la Realitatea TV,  Mircea Geoană şi Radu Golban au comentat programul de politică fiscală al Guvernului Ponta, vorbind despre măsurile luate de  Victor Ponta în ultima perioadă şi despre efectul pe care aceste măsuri îl vor avea.

Radu Golban a explicat cum percepe măsurile luate de guvernul Ponta: "Între relaxare fiscală propriu zisă şi ce înţelege domnul Ponta sunt diametral opuse. Ceea de doreşte poate dl. Ponta este o formă de autoconsolare, într-un moment de disperare a ajuns la această soluţie. Acest program fiscal nu face, după părerea mea, decât să crească şomajul în România, să acutizeze inegalitatea dintre bogaţi şi săraci, să promoveze sărăcia, să distrugă locuri de muncă şi să crească povara fiscală. Din tot ce ne-a prezentat domnul Ponta, nimic nu va avea tangenţă cu realitatea.

El deja se gândeşte astăzi să adopte legi, cum să sancţioneze firmele care nu vor reduce preţurile de pe urma reducerii TVA-ului îmi arată că trăieşte în altă lume, nu mai este conştient. Poate nici nu are consilieri care să îi explice cum funcţionează mecanismele: atunci când reduci TVA-ul, arată statisticile la nivel mondial, slabe şanse ca nivelul preţurilor să scadă integral cu scăderea TVA. Depinde de modelul de piaţă, dacă avem o piaţă perfectă, una de cartel pe piaţă.

Ceea ce noi cu liberalii discutăm ne interesează să avem o reducere a TVA, dar pe o piaţă funcţională. Discutăm şi despre felul în care concurenţa pe această piaţă să fie una reală, să avem condiţii de piaţă optime, fără să dictezi preţul prin legi, să impui ceva ce niciunde n-ar putea funcţiona".  

Mircea Geoană, preşedintele partidului, a completat: "Mi se pare clar, dacă ne uităm dincolo de efectul de propagandă, că ce face Ponta astăzi are două scopuri: un prim scop e acela de a crea percepţia că există relaxare fiscală şi dacă ne uităm la ansamblul fiscalităţii ne dăm seama că e o politică disparată, în care, într-adevăr, scăderea TVA e un lucru important. Eu aş fi scăzut TVA-ul general, care ar fi avut un efect de antrenare în întreaga economie, inclusiv o reducerea a discrepanţelor sociale mult mai mare. Între o decizie care ar putea să antreneze scăderea preţurilor şi o decizie care creşte puterea de cumpărare, o aleg pe cea mai sănătoasă. În Germania, de exemplu, la începutul crizei au decis să crească TVA-ul cu două procente şi, imediat ce s-a putut, au revenit la valoarea iniţială.

În al doilea rând, uitaţi-vă la celelalte elemente ale codului fiscal, pe care nici cei care ar trebui să facă opoziţie nu le discută suficient. Uitaţi-vă la creşterea taxelor care ţin de proprietăţi, pe elemente legate de bunăstarea cetăţeanului şi atunci observăm că într-o zonă se întâmplă o reducere de fiscalitate, în altă zonă o reducere de fiscalitate.

Punctul trei. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în Senat acum două zile. E absolut tipic Ponta. Se vine cu un proiect de Cod Fiscal care prevedea renunţarea la acciza pe combustibil şi ne trezim că senatul României elimină reducerea fiscalităţii pe energie şi vine cu o reducere a fiscalităţii pe consumul de apă, important, dar în loc să se ia o măsură pentru toată populaţia României, care ar fi dus la creşteri economice, nu s-ar fi întâmplat".  

Geoană a explicat: "E exact stilul lui Ponta, cârpeală şi improvizare, cu sondajul de opinie în faţă, cu rating-ul la televizor în faţă şi fără nicio viziune cu privire la politica economică a ţării. În mod evident, lasă nişte mine care să explodeze în viitoarea guvernare, ca să poată spune: "Noi am fi făcut, dacă eram la guvernare. Să vedem ce faceţi voi".