George Maior. Care sunt vulnerabilitățile la adresa României
Directorul SRI, George Maior, a declarat că a prezentat în comisia parlamentară de resort raportul de activitate al SRI pe 2013 şi s-a referit la "diverse vulnerabilităţi interne legate de corupţia din administraţie şi justiţie", dar şi la problema securităţii cibernetice sau evoluţiile regionale.
Directorul SRI a declarat, miercuri, după ce a participat la şedinţa Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului, că a prezentat "registrul de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi" cu care s-a confruntat România în anul 2013.
"Am prezentat raportul Serviciului pe anul 2013, cu toate componentele sale semnificative, care vor fi prezentate şi plenului Parlamentului sper cât de curând, în primul rând registrul de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi cu care s-a confruntat România în anul 2013 şi din acest punct de vedere am expus pe larg principalele probleme pe care le-am abordat la nivelul misiunii Serviciului, mă refer la diverse vulnerabilităţi interne legate de corupţia în administraţie şi justiţie, la crimă organizată transfrontalieră, la problema terorismului, care este în continuare foarte serios în atenţia Serviciului, prin încercarea de a-l ţine departe de teritoriul României acest risc", a precizat Maior.
El a arătat că s-a referit de asemenea "la problema stringentă a evaziunii fiscale", dar şi la "problema securităţii cibernetice".
"M-am referit de asemenea la problema stringentă a evaziunii fiscale şi aici Serviciul a avut un rol prin informările sale de a ajuta Executivul pentru a aborda acest fenomen care poate prejudicia serios bugetul de stat. M-am referit la problema securităţii cibernetice, care începe din ce în ce mai mult să afecteze securitatea statelor, inclusiv pe cea a României, au fost diverse atacuri şi în 2013 ţintite către zone de infrastructură critică a autorităţilor şi acest lucru probabil că în viitor va creşte în intensitate", a mai spus şeful SRI.
De asemenea, el a arătat că la şedinţa comisiei parlamentare SRI s-a referit şi la problema legată "de evoluţiile regionale".
"M-am referit la problema legată de evoluţiile regionale şi aici fac uşor conexiunea cu ceea ce am prezentat pe anul 2014, atât situaţia din Ucraina, cât şi o sensibilitate regională a Federaţiei Ruse au impus Serviciului sarcini sensibile legate pe de o parte de a cunoaşte aceste evoluţii şi a informa factorii de putere din stat, cei diplomatici pentru a avea cunoaştere bună pe aceste evoluţii care se petrec în proximitatea geografică a României, pe de altă parte pentru a preîntâmpina eventuale efecte interne în ceea ce priveşte securitatea naţională a României, în special pe zona sensibilă a spionajului. Aceste lucruri au fost dezbătute evident în regim clasificat în cadrul discuţiilor din comisie, dar am ţinut să subliniez şi acest lucru public", a precizat George Maior.
El speră că miile de informări transmise autorităţilor centrale şi locale în anul 2013 au contribuit la diminuarea riscurilor cu care s-a confruntat România.
"Sper că cele 9.000 de informări transmise atât autorităţilor centrale, cât şi cele locale în anul 2013 au contribuit la diminuarea acestor riscuri şi ameninţări cu care s-a confruntat România. De altfel, în general, aprecierile au fost bune atât din partea Preşedinţiei, cât şi din partea Executivului cu privire la valoarea acestor informări în deciziile pe care aceşti factori importanţi în stat le-au luat în anul 2013", a adăugat Maior.
El a mai spus că la şedinţa Comisiei a "resubliniat" importanţa "păstrării neutralităţii şi independenţei Serviciului în acţiunea sa în acest an destul de sensibil din punct de vedere politic".
"Am resubliniat la sfârşit importanţa păstrării neutralităţii şi independenţei Serviciului în acţiunea sa în acest an destul de sensibil din punct de vedere politic, am resubliniat, repet, aceste valori cu care operăm şi ţin să vă transmit şi dumneavoastră că Serviciul va opera în aceşti parametri", a spus George Maior în declaraţia de presă.