MENIU

Mircea Geoană: 10 priorităţi ale României, după 7 ani în Uniunea Europeană

Geoană, MESAJ DUR către UE: Apar semne de întrebare legat de beneficiile pe care ni le-a adus

La 25 de ani de la revoluţie şi la 7 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii sunt tot mai dezamăgiţi de clasa politică, spune senatorul PSD Mircea Geoană. Într-o postare pe blogul personal, social-democratul semnalează neîncrederea pe care românii încep să o simtă faţă de "beneficiile" pe care Uniunea Europeană ni le-a adus. Senatorul PSD Mircea Geoană va fi invitat, în această seară, începând cu ora 22:00, în emisiunea "Jocuri de putere", moderată de Rareş Bogdan.

"România este la răscruce! După 25 de ani de la revoluție, la 10 ani de la integrarea în NATO și după 7 ani de membru al Uniunii Europene, românii nu trăiesc viața pe care o merită! În tot acest timp, nedreptatea în societate a devenit acută și românii sunt din ce în ce mai dezamăgiți de clasa politică. Mai mult de atât, apar semne de întrebare în ceea ce privește beneficiile pe care Uniunea Europeană ni le-a adus. 40% dintre români trăiesc în pragul sărăciei, aproape dublu față de media UE, iar drama cea mai mare este că 17% din copiii țării părăsesc prea devreme studiile și lista eșecului poate continua! Și parcă nu ar fi fost de ajuns, criza de la granița noastră de Est și Nord a venit ca un șoc menit să ne trezească la realitate. Ne aflăm la hotarul dintre marile puteri – comunitatea euro-atlantică și Federația Rusă. Iar această neșansă a prezentului poate să devină o șansă istorică pentru România, cum s-a mai întâmplat în trecut", scrie Mircea Geoană, într-o postare pe blogul personal.

În opinia sa, conștientizarea acestui "destin românesc" trebuie să vibreze în fiecare om politic.

"De aceea, cearta românilor cu românii, la București sau la Bruxelles, trebuie să înceteze! Alegerile europene sunt încă un pas important pentru reconstruirea României după epoca Băsescu aflată aproape de sfârșit, care a lăsat în urmă o țară slăbită, cu mai mulți oameni săraci, cu mai multă inegalitate și nedreptate. Este unul dintre acele momente de răscruce în care nu mai putem lăsa pe oricine să ne stabilească viitorul. Trebuie să tratăm aceste alegeri cu responsabilitate și să ne implicăm în a ne stabili singuri destinul ca nație", continuă senatorul PSD.

"O Românie puternică la granițele Uniunii Europene și ale NATO este în interesul nostru, dar și al partenerilor și aliaților noștri. Trăim vremuri excepționale, iar lucrurile nu mai funcționează ca până acum nici în administrarea treburilor țării, nici în viitorul Europei ca putere globală. Lucrurile nu mai funcționează ca până acum nici în politica economică, politica socială și de securitate, dar nici în răspunsul nostru la cea mai gravă criză din ultimele decenii. Nu mai este loc pentru cetățeni români și europeni de mai multe categorii și pentru o Europă în prea multe viteze de dezvoltare sau cercuri de influență. Nu mai este loc pentru transformarea românilor și a noilor veniți în țapul ispășitor în Europa. România are nevoie de o Europă puternică, după cum și Europa are nevoie de o Românie puternică. Timpul nu mai are răbdare cu noi. Momentul marilor decizii este ACUM. Și începe cu alegerile de peste câteva săptămâni", atrage atenţia social-democratul.

În acelaşi timp, liderul social-democrat susţine că avem nevoie de "10 priorități, ce răspund cel mai bine așteptărilor românilor de la Uniunea Europeană și pentru afirmarea noastră ca o Românie valoroasă în Europa", printre care: eliminarea sărăciei, ilegalităţilor şi discriminării, dezvoltarea agricolă, un plan concret și agreat de toți decidenții, care să pregătească societatea pentru aderarea la zona euro, din toate punctele de vedere – financiar, economic și social, dar şi o justiţie independentă.