MENIU

Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal! Senatul a respins cererea DNA

Senatorii au respins cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de începere a urmăririi penale față de fostul premier Gabriel Oprea, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, în care Oprea este acuzat de ucidere din culpă.

UPDATE 18.50: Fostul premier Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru ucidere din culpă! Colegii senatori au respins cererea de începere a urmării penale, înaintată de DNA, în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină.

Astfel, 73 de senatori au votat "împotriva" cererii, 45 "pentru", iar 6 s-au abținut

UPDATE 18.15: Gabriel Oprea a luat cuvântul în fața senatorilor, cărora le-a cerut să voteze împotriva ridicării imunității.

"Cu unii colegi sunt prieten, amic, cu alții nu. Dar vreau să vorbesc doar despre dreptate, mi se pare ceva halucinant. Vreau să explic simplu și pe scurt că în seara tragediei veneam de la o instituție pe linia securității naționale, nu veneam de la restaurant, totul este documentat la secundă. Sunt aici colegi care au mai fost miniștri de Interne. Există o bază legală din anul 2000 pentru un antemergător. În seara aceea, în jur de orele 19.00, aveam antemergătorul în față. În urma cercetării, viteza mașinii de poliție era cea legală, cea în care mă aflam eu pe bancheta din spate avea viteza legală. Din păcate s-a întâmplat această trgedie. Un tânăr polițist a căzut într-una din cele trei gropi din centrul Capitalei. Vreau să vă spun că sunt reguli foarte clare, nu ministrul stabilește traseul, nu dă comenzi legate de viteză. Nici nu puteam să discut cu colegul de pe motocicletă. Am trăit un coșmar, am căutat să-mi fac datoria. Acesta este cuvântul meu, sunt un om care am căutat întotdeauna să-mi fac datoria. Repet, aflat pe bancheta din spate nu puteam să comit această ucidere din culpă. Cred că ceea ce a determinat sunt acele trei gropi, aici trebuie îndreptate toate cercetările, care au fost prost semnalizate. Acest lucru s-a întâmplat în acea seară, vă rog să votați împotriva acestei cereri", a spus Oprea.

UPDATE 17.55 . În plenul Senatului vor începe dezbaterile pe cazul cererii de urmărire penală pe numel lui Gabriel Oprea. Ulterior, se va da şi votul din plen.

"Votul pentru încuviinţarea urmăririi penale în privinţa senatorului Gabriel Oprea va avea loc astăzi (luni, n.r.) după votul final (pe proiectele legislative înscrise pe ordinea de zi a plenului Senatului, n.r.), care este programat la 17:30", a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, conform aceloraşi surse.

Cererea de urmărire penală a senatorului Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă trimisă de DNA a ajuns săptămânile trecute la biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăricenu.

Procurorii anticorupţie au transmis procurorului general al României cererea de încuviinţare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în ceea ce îl priveşte pe fostul viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, actual senator.

Este vorba despre dosarul în care Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu, cauză deschisă după decesul poliţistului Bogdan Gigină, la data de 20 octombrie 2015, agentul fiind implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit leziuni care i-au cauzat moartea.