Iohannis: Îmi doresc un Parlament puternic, credibil. Legile din România, lipsite de coerență
Preşedintele Klaus Iohannis le-a vorbit, astăzi, deputaţilor şi senatorilor despre necesitatea unui Parlament puternic, credibil, care să acordă o mai mare atenție actului legislativ. Șeful statului a criticat Parlamentul pentru nenumăratele modificări la cele mai importante legi și a atras atenția Guvernului spunând că trebuie să dispară situațiile în care o lege este votată astăzi, iar mâine Guvernul o modifică prin Ordonanță de Urgență. Iohannis a mai atras atenția asupra problemelor din Justiție, precizând că dorește ca până în 2018 să nu mai existe corupție. Pe de altă parte, președintele a subliniat referitor la criza refugiaților, ca nu se va găsi o rezolvare prin amenințările cu sancțiuni ale unor state UE.
Update 11:30 Înainte să părăsească sala de plen, președintele Klaus Iohannis i-a strâns mâna premierului Victor Ponta.
Iată mesajul președintelui:
Domnule președinte al Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnule prim-ministru, domnilor senatori şi deputaţi,
Vin in fata dumneavoastra asa acum am promis ca o voi face la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare, pentru a aduce în atenţie probleme pe care le consider relevante şi care sunt importante pentru relaţia dintre preşedinte şi Parlament.
Pornesc de la problemele care ii afecteaza pe ceteteni. Am ales calea dialogului. Imi doresc un Parlament puternic si care sa se bucure de increderea cetetenilor.
Cred ca sunt 2 aspecte care definesc un Parlament. Presedintele are atributul promulgarii legilor dupa adoptarea in Parlament. Intreaga functionare a societatii depinde de relatia cu legea. Am acordat o atentie deosebita legilor venite la promulgare.
Unele le-am trimis spre reexaminare in urma unei temeinice analize. Dincolo de solicitarile punctuale, am constatat si unele aspecte care pun problema calitatii si coerentei legislatiei.
Doar in 2015 asupra vechiului Cod Fiscal au fost 13 modificari. Legea educatiei, Legea administratiei locale, Codul Muncii au fost modificate foarte frecvent Prin doua legi distincte trimise aproape concomitent la promulgare s-a modificat acelasi act legislativ. Aceasta realitate trebuie sa capete un raspuns.
In Romania sunt in vigoare circa 1400 de legi si ordonante de urgenta In 2015, peste 50% din legile adoptate in Parlament sunt legi de aprobare sau respingere a OUG-urilor date de Guvern
De la intrarea in vigoare si pana acum, legi care privesc domenii fundamentale au fost modificate in nenumarate randuri. Vechiul Cod Fiscal - de 135 de ori. Legea Educatiei - de 26 de ori, Codul Muncii - de 28 de ori etc .
Marile sisteme publice, Educatia si Sanatatea, au suferit cel mai mult de pe urma schimbarilor frecvente legislativ.
Cred ca modul in care se fac si se schimba legile este una din cauzele nefunctionarii acestor sisteme
A cauta vinovati pentru aceasta situatie nu ar folosi la nimic: s-au succedat multe legislaturi, multe guverne. Ce putem face azi e sa fim responsabili, sa actionam in consecinta.
Nu ne mai putem permite sa vorbim despre stabilitate si predictibilate legislativa, daca pe fond lucrurile raman la fel. Abordari de genul dam azi o lege si maine o modificam prin OUG trebuie sa dispara, ca o dovada de responsabilitate in exercitatea competentelor. Sa spunem punct si de la capat. Acesta poate fi momentul zero pentru recredibilizarea legii.
Nu mi-as dori sa ne intalnim peste un an si sa vedem ca avem acelasi bilant al priorităților. Ce va insemna acest lucru, va insemna ca pacentul stie ce drepturi are, ca un investitor va sti ce are de facut, si ca nu va dura 20 de ani ca sa construim o autostrada.
Doresc sa readuc in discutie problema educatiei.
Va cer deopotriva sa imi fiti parteneri in acest proiect care nu este unul personal. Când am considerat ca s-au facut derajape in justitie, v-am comunicat. România puternică nu este doar una fara coruptie, este si una a respectului fata de lege.
O tema separata, dar cat se poate de actuala si sensibila, priveste criza refugiatilor.
Suntem pentru solidaritate in UE, suntem solidari cu statele membre afectate. Trebuie sa respingem manifestarile radicale si sa dovedim echilibru si intelepciune. De aceea, nu cred ca aceasta criza poate fi rezolvata printr-o abordare matematica, contabila, ci prin dialog deschis, prin consultare cu statele membre, printr-o decizie consensuala.
Nu vorbim de locuri de cazare, ci despre oameni, despre integrarea in societate, accesul in societate si locuri de munca pe termen lung. Nu cred ca intre parteneri lucrurile se rezolva prin ultimatumuri, amenintarea de sanctiuni, ci prin dialog.
Ne apropiem de momentul in care vom marca 100 de ani de stat modern si apoi de preluarea presedintiei UE. Trebuie sa ne asumam clar unde ne vor gasi cele doua evenimente, cum se va prezenta Romania in fata lumii.
Voi discuta serios cu Guvernul si voi veni in fata Parlamentului cu propuneri.
Nu avem timp de pierdut.
Update 11:09 Klaus Iohannis a intrat în plenul Parlamentului. Sunt prezenți 408 parlamentari.
Update 11.00. Președintele Klaua Iohannis a ajuns în Parlament.
Update 10:50 Aproximativ jumătate dintre parlamentari sunt prezenți în plen, conform listrelor de prezență. Victor Ponta și membrii Guvernului au ajuns în plen. La ședință este prezent și Crin Antonescu.
Preşedintele a precizat, luni, că ar putea aborda, cu această ocazie, şi problema imigranţilor, dar a punctat că nu trebuie să ceară niciun mandat pentru a reprezenta România la Consiliul European.
"Voi merge astăzi în fața Parlamentului, ocazie cu care voi vorbi despre modul în care arată legislația în România, despre schimbările ei frecvente și cum influențează funcționarea statului și, mai ales, viața de zi cu zi a cetățenilor", a spus Klaus Iohannis.