Comisia SRI a avizat favorabil numirea lui Hellvig la şefia Serviciului Român de Informaţii
Comisia parlamentară pentru controlul SRI a avizat favorabil, marți, propunerea președintelui Klaus Iohannis ca Eduard Hellvig să preia funcția de director al Serviciului.
UPDATE: Comisia a avizat propunerea cu șapte voturi pentru și unul împotrivă.
"Audierea domnului Hellvig s-a concentrat pe viziunea privind securitatea națională a României și proiectul managerial pe care domnul Hellvig îl are. În al doilea rând, am verificat aspectele și criteriile stricte de legalitate necesare ocupării funcției de director al SRI. În urma acestor audieri, comisia s-a pronunțat prin vot, comisia are rol de aviz și practic avizul nostru este un aviz consultativ pentru plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului și Parlamentul prin vot va decide, votul în comisie a fost de aviz favorabil cu fost șapte voturi pentru și un vot împotrivă", a declarat președintele Comisiei pentru control SRI, Georgian Pop, după audierea lui Hellvig.
Audieri cu uşile închise
Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI l-a audiat, marţi, pe Eduard Hellvig, propus de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de director al SRI. Audierile la comisie nu sunt publice.
Birourile permanente reunite ale celor două Camere urmează să stabilească, miercuri, când va avea loc votul în plenul comun.
Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig a fost propus, joia trecută, de președintele Klaus Iohannis pentru postul de director al SRI.
Potrivit art.23 din Legea nr.14 din 24 februarie 1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, SRI este condus de un director, cu rang de ministru, scrie AGERPRES.
Acesta este "numit de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, la propunerea Președintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, care va prezenta un raport în fata celor două Camere ale Parlamentului."
Potrivit legii, la numirea în funcție, directorul depune, în fața Parlamentului, jurământul de învestitură.