Ședința solemnă la Senat amână votul în cazul Șova. Klaus Iohannis nu participă la ceremonie
Ceremoniile festive de Ziua Națională continuă și luni. În lipsa unei recepții la Cotroceni, gazdă va fi al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu. Șeful Senatului le-a propus colegilor să organizeze o ședință solemnă, în plen, iar grupurile parlamentare au acceptat. Pentru că aleșii nu vor să amestece lucurile, votul privind arestarea lui Dan Şova îl vor da abia joi dimineață, deși inițial era stabilit pentru azi, potrivit Realitatea TV.
UPDATE 14:25. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a dezmințit informația apărută în presă potrivit căreia va avea loc o recepție după încheierea ședinței solemne la Senat, potrivit Realitatea TV.
UPDATE 13:08. Ion Iliescu și-a anulat participarea.
UPDATE 12:19. Senatorii de la PSD sunt absolut contrariați de decizia lui Tăriceanu de a organiza această ședință la o zi după sărbătorirea Zilei Naționale, potrivit Realitatea TV.
UPDATE 11:08. Președintele Klaus Iohannis nu va participa la ședință întrucât ar fi fost invitat prea târziu și nu își poate modifica agenda. Foștii șefi de stat, Ion Iliescu și Emil Constantinescu și-au confirmat prezența, urmând să susțină și discursuri în plen, potrivit Realitatea TV.
Ambasada Ungariei la București a declinat invitația.
Până la această oră, și-au mai confirmat prezența și premierul Dacian Cioloș, zece miniștri și zece ambasadori. Totodată, au mai fost invitați și preoți de frunte, precum și reprezentanții CCR și ai Curții de Conturi.
După ședință, Călin Popescu Tăriceanu va face o recepție, unde va ciocni un pahar de șampanie cu ambasadorii.
Inițial, Biroul Permanent al Senatului anunțase că votul pentru solicitarea DNA în cazul Dan Șova se va da pe 2 decembrie, însă acesta a fost amânat cu o zi, mai exact pentru joi, ora 10:00. La ședința solemnă au fost invitați să participe preşedintele Klaus Iohannis, foşti preşedinţi ai României şi membrii Guvernului.
La şedinţa solemnă organizată cu prilejul zilei de 1 decembrie ar urma să ia cuvântul membrii grupurilor parlamentare, dar şi preşedintele Klaus Iohannis, dacă va da curs invitaţiei făcute de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Vor fi invitaţi şi foşti preşedinţi, însă acestora nu le-a fost adresată şi invitaţia de a susţine un discurs în plenul Senatului, potrivit Mediafax.
Fostul șef de stat, Traian Băsescu, a anunțat, duminică seară, la un post de televiziune că nu va participa la ședință: "Acela este un bâlci. Nu există decât o recepție oficială, cea dată de președintele României", a spus Băsescu.
În schimb, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea și Vasile Blaga și-au anunțat prezența.
Dan Șova ajunge din nou la mâna senatorilor. DNA a cerut pentru a doua oară arestarea social democratului, într-un alt dosar, pentru trafic de influență. Prima dată, în dosarul Turceni-Rovinari în care este invinuit și fostul premier, Victor Ponta, Senatul a respins de două ori prin vot solicitarea DNA.
În acest nou dosar, Șova este acuzat că ar fi primit 100.000 de euro pentru ca o firmă de avocatură să obțină un contract cu CET Govora.
Procurorii DNA îl cercetează penal pe senatorul Dan Șova pentru infracțiuni de trafic de influență. În același dosar, oamenii legii l-au reținut pe Mihai Bălan, director general al CET Govora, pentru abuz în serviciu în formă continuată.
Potrivit ordonanțelor întocmite de procurori, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Concret, Dan Șova i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună.
În schimbul acestui serviciu, Șova a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă.
În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan, în calitate de director general, și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.
În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar către CET Govora facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate.
În aceeași perioadă, Dan Șova a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora.
În luna decembrie 2012, contractul de asistență juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Bălan nu mai ocupa funcția de director general al CET.
În luna martie 2013 Bălan a revenit în funcția de director general al CET Govora.
În cursul lunii mai 2013, între CET Govora și aceeași societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an.
În perioada contractuală, Dan Șova a încasat comisionul pentru în total 40.000 euro.
Cercetările efectuate în cauză au evidențiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiți de Șova au fost orientați în mod direct către stingerea unei datorii provenită din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București.
În sarcina inculpatului Mihai Bălan s-a reținut că acesta, în calitate de director general al CET Govora, a încheiat cu o societate de avocați două contracte și, în perioada ianuarie 2012 – august 2014, a avizat din partea CET plățile efectuate în baza celor două contracte, cu încălcarea dispozițiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale CET Govora și a produs o pagubă patrimoniului societății în cuantum de 1.301,410 lei.