MENIU

După tragedie, războiul. Ponta anunţă trecerea STS în subordinea MAI. Băsescu acuză Guvernul

Un nou conflict Victor Ponta-Traian Băsescu, după accidentul aviatic din Apuseni

USL va iniţia, luni, în Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, document care va fi aprobat în procedură de urgenţă, a anunţat, duminică, premierul Ponta. Decizia a fost anunţată după şedinţa CSAT, care a analizat reacţia autorităţilor în cazul accidentului aviatic din Apuseni, soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion. Cu puţin timp înainte, preşedintele Traian Băsescu a subliniat că eşecul misiunii de salvare din Apuseni stă în lipsa de coordonare a instituţiilor, a apărat STS-ul şi a precizat că varianta trecerii Serviciului în subordinea MAI nu este viabilă.

Operaţiunea de salvare eşuată după accidentul aviatic din Apuseni, soldat cu moartea a doi oameni, a generat un nou război între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. După ce Băsescu a apărat STS-ul şi a acuzat Guvernul, arătând că eşecul operaţiunii de salvare stă în lipsa de coordonare a instituţiilor, Ponta a anunţat trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în subordinea MAI.

Premierul Victor Ponta a susţinut că, prin trecerea STS în coordonarea acestui departament, recent înfiinţat de Guvern şi condus de secretarul de stat Raed Arafat, va fi asigurată o mai bună coordonare a instituţiilor cu atribuţii în cazuri de urgenţă.

BĂSESCU: Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată conform reglementărilor. A fost o hărmălaie

Întrebat dacă prin această operaţiune va fi înlăturat şi Marcel Opriş de la conducerea STS, Ponta a susţinut că nu poate şti acum acest lucru, dar a adăugat că, din câte cunoaşte, acesta a ajuns deja la "vârsta pensionării".
Ponta a susţinut că raportul pe care l-a prezentat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) reliefează disfuncţionalităţi în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni inclusiv la nivelul CSAT, dar că preşedintele Traian Băsescu nu vrea să adopte măsuri împotriva conducerii acestui serviciu, deoarece nu are curaj şi probabil este şantajat şi are interese personale legate şi de o implicare a STS în alegerile prezidenţiale din 2009 şi referendumul de demitere a preşedintelui din 2012.

"Cum era normal, de bun-simţ, şi la STS trebuia să existe o asumare a răspunderii, dar acest lucru, din păcate, în faţa opoziţiei preşedintelui Traian Băsescu, nu s-a întâmplat astăzi, deşi am solicitat acest lucru. Din punctul nostru de vedere este evident că preşedintele Băsescu nu are curajul - probabil că sunt lucruri cu care este şantajat - laşitate, interese personale, adevărul despre modul în care STS a fost implicat în alegerile din 2009 şi referendumul din 2012. Nu ştiu exact care dintre aceste motive este mai important însă e foarte clar că preşedintele Băsescu îl va proteja pe şeful STS atât cât va avea dreptul din punct de vedere legal şi, din acest punct de vedere, în cadrul şedinţei conducerii USL am decis ca mâine, la Biroul Permanent al Senatului, să fie prezentat proiectul de lege prin care, pentru o mai bună coordonare a tuturor instituţiilor care au atribuţii în intervenţia în situaţii de urgenţă, STS să treacă în cadrul Ministerului de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă", a spus Ponta.

Băsescu: Premierul a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea lui Opriş. Nicio variantă nu e viabilă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT a cărei temă a fost accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, că în ultima perioadă "s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni", mesajul că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului, spunând că acest lucru este o minciună şi că STS nu are nici echipament şi nici dreptul legal în acest sens.

El a arătat că acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare şi de aceea a fost un eşec, "cum a catalogat-o şi prim-ministrul".

Preşedintele a adăugat că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne şi destituirea şefului Serviciului, şeful statului precizând însă că niciuna din variante nu este viabilă şi că doar dacă cineva poate dovedi că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic nu va sta pe gânduri în ceea ce priveşte cererea de demitere a directorului Serviciului.