Dragoș Pîslaru pregătește un nou proiect de lege privind salarizarea bugetarilor
Noul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru susține că prioritatea sa pentru acest mandat este Ordonanța de Urgență privind salarizarea bugetarilor.
Acesta a anunțat că s-a întâlnit cu colegiul din cadrul Ministerului Muncii și că și-a prezentat proiectul pentru mandatul său.
“Pe partea legată de piața muncii am mai avut conexiuni. În perioada 2000-2005 am lucrat pe noțiunea de pact social. Vreau să mai spun că am patru băieți. Deci am o idee cum e cu alocațiile și creșterea copiilor. Întreaga tematică este importantă. Aici am privilegiul să lucrez cu o echipă extrem de bine pregătită. Am avut o întâlnire cu colegiul ministerului și am primit un feedback bun pe lucrurile propuse. Această perioadă va fi una bună, de construcție”, a susținut ministrul Muncii.
Acesta a explicat că a participat în grupul care a lucrat pe legea salarizării, subliniind faptul că varianta la care s-a ajuns ar fi afectat economia României.
“Ce știți este că în decembrie am primit un telefon de la premierul Dacian Cioloș cu o ofertă care mi-a fost greu de refuzat. Vă asigur că tot ceea ce fac acum fac cu întreaga onestitate și la maximul capacității mele de efort doar din dorința de a vedea o Românie mai bună, mai prosperă. În postura de consilier de stat am participat în grupul legat de salarizare. Lucrurile au mers relativ bine în acest sens, existând mai multe variante pe care le-am discutat până am ajuns la o singură variantă, care încerca să acopere o mare plajă de inechități, dar care avea un neajuns: 26 de miliarde de lei. Acest neajuns reprezentat o certitudine de deviere de la perspectiva bugetară pe care o avem de urmărit, adică deficitul bugetar”, a declarat Dragoș Pîslaru.
Acesta a susținut că prioritate sa în acest mandat este Ordonanța de Urgență privind salarizarea bugetarilor, astfel încât să fie acoperite cât mai multe inechități din acest segment.
“În acel moment în care apăruse discuții, rolul meu a fost de mediere și de căutare de soluții. Am lucrat cu ambele echipe și am ajuns la un proiect de 10 miliarde de lei, fezabil pe 4 ani. Dar avea o altă problemă. Pentru a putea să te încadrezi în acea anvelopă rămânea la ideea că salariul minim rămânea la 1.350 de lei. Și am decis să lăsam un proiect de lege care rezolvă marea parte a inechităților din sectorul bugetar. Și atunci a apărut celebra OUG pentru bugetari. Problema a fost că a apărut prea repede. Am avut, poate, prea puțin timp de a verifica toată acea grilă”, a conchis Dragoș Pîslaru.