MENIU

Liviu Dragnea, bilanț la sfârșitul mandatului de ministru. Ce a reușit și ce eșecuri a avut

Liviu Dragnea a făcut joi un bilanț al perioadei în care a ocupat fotoliul de ministru al Dezvoltării, precizând că cel mai important proiect realizat a fost programul operațional regional, dar și gestionarea a 12 programe europene cu un buget de peste 4,6 milioane de euro. Fostul ministru s-a lăudat și cu proiectele de descentralizare și regionalizare, proiecte care au rămas de altfel, blocate. 

Mai mult, Dragnea a ținut să le mulțumească angajaților din minister pentru munca depusă, pe care ei trebuie să o perceapă ca o hrană spirituală, chiar dacă rezultatele lor nu au apărut în fiecare zi în presă.  

”Două proiecte majoare ale USL au fost regionalizarea și decentralizarea administrativă. Din păcate, pentru faptul că nu s-a mai generat modificarea Constituției, acest proiect a rămas suspendat. Proiectul de descentralizare administrativă a fost adoptat de Parlament, a rămas în continuare în minister”, a spus Dragnea.

Acesta a mai precizat că pe perioada mandatului său s-a axat pe simplificarea procedurilor adminisrative și măsuri care să stimuleze performanța în administrația publică.

”Aș vrea să spun de unde am plecat de la preluarea mandatului. Dragi colegi, să înțelegeți că chiar dacă nu apare ce faceți în fiecare în presă, am reușit să îndeplinim anumite obiective. În fiecare comunitate unde mai puneți o cărămidă, oamenii se bucură și asta trebuie să fie hrana voastră spirituală. Nu exista un cadru de pregătire financiar 2014-2020. Bugetul pe 2013 alocat investițiilor publice era aproape zero. Administrația publică era blocată. Tot sistemul era în prag de colaps.

Ministerul nostru, al Dezvoltării gestioneaza 12 programe europene cu un buget de peste 4,6 milioane de euro. Gradul de absorbție ete destul de ridicat. Acest grad de absorbție nu a crescut de la sine, au fost câteva măsuri importante: s-a înlocuit măsura rambursării care introdusese un blocaj. Acum este un sistem simplu de decontare care reprezintă principala măsură care a dus la acest grad de absorbție. De asemenea, corecțiile financiare în situațiile care au fost dispuse atunci au fost preluate la bugetul de stat.

Fiind un program eficient la noi peste 240 milioane de euro eu fost relocate pentru a se finanța peste 300 de școli care erau începute din anii 2007-2008.

Pentru 2014-2020 avem satisafacția că am reușit să terminăm negocierile pentru programele europene, cel mai important este programul operațional regional. Documentele sunt pe circuitele interne de la Bruxelles, urmează ca în două săptămâni să vină. 

Ce este important în noul program operațional regional? S-au respectat cerințele Comisiei Europene. România chiar să simtă că aceste milioane de euro au fost folosite pentru dezvoltare”, a mai afirmat fostul ministru, potrivit b1tv.ro.