Dorin Iacob despre sondajul INSOMAR: Arată mai mult un fel de apatie și faptul că nu avem personalități politice
Analistul politic Dorin Iacob a comentat la Realitatea Plus, în prima ediție a noii emisiuni "TUNURILE PE POLITICIENI" sondajul INSOMAR privind încrederea românilor în actorii scenei politice, dar și în instituțiile din țară și europene.
SONDAJ INSOMAR
Potrivit datelor centralizate, românii au cea mai mare încredere în Gabriela Firea, dar și în Patriarhul Daniel.
Dorin Iacob: Nu avem personalități politice, sunt personalități prezente în spațiul public, precum patriarhul Daniel sau Gabriela Firea, dar in ansamblu, dacă ne uităm cu atenție, publicul nu mai are încredere în principalii actori politici..
SONDAJ INSOMAR
Românii au în continuare încredere în biserică, dar și în NATO, armată și pompieri. La polul opus se află sindicatele și Parlamentul.
Dorin Iacob: Încrederea NATO are legătură cu nevoia de securitate în acest context tensionat legat de războiul din Ucraina, în timp ce Biserica și Armata s-au bucurat dintotdeauna de încredere. Pentru mine, încrederea acordată Armatei poate fi interpretat și ca un semnal de alarmă, pentru că o vedem în opoziție cu politicul, ceea ce nu este cazul. (...) faptul că o instituție precum Comisia Europeană se bucură de mai multă încredere decât Guvernul arată că romanii au început să înțeleagă rolul Europei.
SONDAJ INSOMAR
Dacă până acum bătălia se dădea între PSD și PNL, iată că, potrivit celui mai nou sondaj INSOMAR, în grațiile românilor a intrat AUR, partidul lui George Simion: 27% dintre respondenți îl dau câștigător la europarlamentare. Îl urmează PSD, cu 25%, și PNL, cu doar 15 procente.
Dorin Iacob: Scorul AUR este răzbunarea pentru modul in care coaliția si partidele tradiționale s-au comportat în ultimul an, mi se pare foarte interesantă această felie cu "alții - 10%", este aproape loc pentru un partid la fel de mare ca cele măsurate. Pe de altă parte, putem interpreta asta și ca un semnal că în perspectiva europarlamentarelor romanii și-ar dori la Bruxelles niște voci mai contondente (...)Acest sondaj arată mai mult un fel de apatie, uneori chiar o confuzie legată de rolul UE și al instituțiilor europene.