MENIU

Dorin Iacob: Ce vrăji a mai făcut Nicușor Dan? Cum a dispărut subit POLUAREA în mandatul său

Poluarea a dispărut subit în mandatul lui Nicușor Dan. Primarul a promis 2 ani de creștere a speranței de viață prin reducerea poluării. După care a tăcut 3 ani și jumătate, spune consultantul politic Dorin Iacob, candidat la Primăria Capitalei din partea Alternativa Dreaptă. 

România riscă să plătească sancțiuni importante din cauza inexistenței Planului Integrat pentru Calitatea Aerului în București (PICA), atrage atenția Dorin Iacob. Primăria condusă de Nicușor Dan nu a respectat proprii termeni pe care și i-a asumat în fața experților Comisiei Europene, după ce a refuzat Planul realizat în mandatul Gabrielei Firea și aprobat de specialiștii europeni pentru perioada 2018-2020. Studiul care a stat la baza acestui PICA releva faptul că, dacă măsurile vor fi îndeplinite în totalitate și la termen, calitatea aerului va fi sensibil ameliorată, explică, punctual, candidatul la Primăria Capitalei din partea Alternativa Dreaptă. 

"Grăbit să rezolve această gravă problemă, Nicușor Dan a luat poluarea de coarne și a anulat Planul Integrat pentru Calitatea Aerului lăsat de Firea. După 1 an și ceva de la preluarea mandatului, a anunțat cu mândrie că PICA va fi realizat de un consorţiu de patru firme, printre care Cambridge Environmental Research Consultants, care a mai realizat și evaluări pentru Londra sau Dublin.

Succes total! Studiul de calitate a aerului întocmit de Consorțiul Bucharest Clean Air prin care urmau să fie inventariate toate sursele de poluare și astfel să se identifice măsuri cuantificabile pentru reducerea emisiilor de poluanti NU a putut fi receptionat fiind considerat necorespunzator din punct de vedere calitativ. Mai grav, surse susțin că Nicușor Dan a vrut să impună condiții proprii și așa se explică acest eșec", mai spune Dorin Iacob.

"A doua zi de la alegerea lui Nicușor Dan nu a venit apa caldă. În schimb, a dispărut complet poluarea.

Din octombrie 2020 și până acum, nimeni nu a mai strigat că în București nu se poate respira, lucru care se întâmpla vehement până în septembrie 2020.

Firea a fost acuzată din prima zi de mandat până în ultima de campanie, de faptul că poluarea ucide bucureștenii. Influenceri agitatori din diverse medii  au isterizat cu grijă populația timp de 4 ani cu diverse valori crescute ale poluării pe care Primăria Capitalei le ignora sadic.

Primarul general Gabriela Firea se transformase într-un călău modern, care asasina cetățenii cu sânge rece și aer otrăvit.

Una din temele favorite de campanie ale lui Nicușor Dan a fost așadar poluarea, venită firesc după o campanie întreținută 4 ani de ecologiști de moment interesați doar de binele oamenilor de lângă ei", mai spune Iacob.

"De când a preluat fotoliul de primar general, Nicușor Dan s-a luat serios la trântă cu poluarea. A respins Planul Integrat pentru Calitatea Aerului (PICA) pentru perioada 2018-2022, realizat pe vremea Gabrielei Firea, pe motiv că este depășit, măsurile sunt perimate și nu corespund provocărilor vremii. Se înțelege astfel că Nicușor Dan a contestat chiar concluziile experților Comisiei Europene care au aprobat PICA realizat de administrația Firea.

În același timp, primarul general s-a angajat să propună un Plan pentru Calitatea Aerului mult mai bun.

Doar că acest lucru nu s-a mai concretizat și prin ceva palpabil, nu doar vorbe. Primarul general a promis oficial, în fiecare an de la instalare, câte un alt termen de finalizare al vestitului plan prin care aerul din București s-ar fi transformat în aer din vârf de munte", mai spune Dorin Iacob.

Așa a trecut și mandatul lui Nicușor Dan, din termen în termen. Însă nu s-a mai supărat nimeni, iar în Bucureștiul în care "nu se putea respira" până la venirea lui Nicușor Dan oamenii și-au văzut de trai așa cum au putut, subliniază consultantul politic. 

Problematica aerului în București nu pare să mai fi fost abordată de actuala administratie a orașului decât ca urmare a unor controale și amenzi ale Gărzii de Mediu. Tot zbuciumul manifestat între 2016-2020 a fost dat uitării. Calitatea aerului nu a mai afectat grav sănătatea populaţiei şi nici calitatea vieţii, susține Dorin Iacob.

"Din moment ce însuși primarul general nu s-a mai grăbit deloc pentru a aduce un Plan performant pentru calitatea aerului care să stabilească măsuri concrete prin care se face acest lucru, rezultă că poluarea ori a dispărut, ori nu mai era campanie.

Acum, Nicușor Dan nu este impresionat nici măcar de faptul că România ar putea plăti gras pentru că Bucureștiul este singurul oraș aflat încă în situație de infringement dintre cele 5 orase românești notificate inițial de Comisia Europeană. Toate acestea pentru că primarul general a ales să nu mai implementeze, începând din 2021, măsurile cuprinse în Planul Integrat de Calitate a Aerului făcut de administrația Firea și nici nu a mai făcut alt Plan.

Doar anul trecut, Agentia de Mediu a emis 23 de notificari privind depășirea limitelor maxime zilnice. Garda de Mediu a  desfășurat în decembrie 2023 un control la Primăria Capitalei pentru a verifica ce are de gând în privința măsurilor care trebuiesc adoptate și a dispus măsuri urgente în privința celor 2 mari probleme privind calitatea aerului: traficul și încălzirea rezidențială.

Completa ineficiență administrativă și de acțiune a primăriei Bucureștiului în mandatul lui Nicușor Dan se va deconta însă din banii tuturor.

Omul care spunea în 2020 că "administrația Gabrielei Firea este responsabilă de poluarea din oraș" a transmis recent Comisiei Europene un al treilea termen până la care se angajează să realizeze un nou PICA: 30 octombrie 2024.

Alo, Nicușor? M-ai uitat? Sunt eu, Poluarea! De ce nu răspunzi la telefon?", încheie, ironic, Dorin Iacob, candidat din partea Alternativa Dreaptă la Primăria București.