MENIU

Dorin Cocoş a sperat la eliberare condiţionată. Instanţa îl pune să mai încerce la toamnă

<p>Dorin Cocoş</p>

Judecătoria Sectorului 4 a respins miercuri cererea de eliberare condiţionată a omului de afaceri Dorin Cocoş, care execută la Penitenciarul Jilava o pedeapsă de doi ani şi patru luni închisoare primită în dosarul "Microsoft". 

Instanţa a stabilit că Dorin Cocoş poate face o nouă cerere de eliberare condiţionată pe 1 noiembrie 2017. 

"Respinge ca nefondată propunerea de liberare condiţionată privind pe petentul condamnat Cocoş Dorin, în prezent încarcerat în Penitenciarul Bucureşti - Jilava. Fixează termen de reiterare a cererii la data de 01.11.2017. În baza art. 275 alin. 3 din Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Măsura dispusă se comunică Administraţiei locului de deţinere. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în hotărârea instanţei, scrie Agerpres.

Pe 3 octombrie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Dorin Cocoş la 2 ani şi 4 luni. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul ministru Gabriel Sandu - 3 ani, fostul primar Gheorghe Ştefan - 6 ani, omul de afaceri Nicolae Dumitru - 2 ani şi 4 luni. 

Judecătorii au decis atunci şi confiscarea unor importante sume de bani de la cei patru condamnaţi: 9 milioane de euro de la Dorin Cocoş, 2 milioane euro şi 1 milion de dolari de la Nicolae Dumitru, 4 milioane euro de la Gheorghe Ştefan şi 2,1 milioane euro de la Gabriel Sandu. 

Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, precum şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie. 

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. 

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.