MENIU

Donald Tusk, contradicţii cu Germania privind reformarea UE şi ieşirea Marii Britanii din Uniune

Planul propus de președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru evitarea 'Brexitului' (ieșirea Marii Britanii din UE) merge până la limita 'pragului de durere' privind ceea ce este acceptabil pentru Germania, a declarat joi agenției Reuters șeful comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, membru al partidului conservator condus de cancelarul Angela Merkel.

Uniunea Europeană 'nu este o organizație cu opțiuni multiple, în care fiecare poate alege ce îi place și respinge ce nu îi place', a spus oficialul german. 'Aceste propuneri (ale lui Tusk) merg până la limita pragului de durere, pentru că dacă vom urma căi naționale nu vom face Uniunea Europeană mai puternică, ci mai degrabă mai slabă', a continuat el referindu-se la solicitările premierului David Cameron privind reformarea blocului comunitar, solicitări ce au în vedere mai ales consolidarea suveranității naționale a statelor membre.

Șeful executivului britanic a condiționat susținerea unui vot favorabil rămânerii în UE la referendumul pe această temă, pe care l-ar putea convoca chiar în lunile următoare, de acceptarea de către partenerii europeni a mai multor măsuri. Printre acestea se numără suprimarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranții nou-veniți din alte state ale UE, renunțarea la principiul adoptării monedei euro de către toate statele blocului comunitar, sporirea competitivității UE și renunțarea la abordarea federalistă de adâncire continuă a integrării europene.

În urma ultimelor negocieri cu Cameron, Tusk a venit marți cu mai multe propuneri conținute într-un preacord ce va trebui aprobat la Consiliul European din 18 și 19 februarie. Astfel, se acceptă posibilitatea ca un stat membru al UE să poată suspenda acordarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranții comunitari nou-veniți, dar numai în cazul unui aflux migrator masiv, precum și crearea unui așa-numit mecanism al 'cartonașului roșu', prin care parlamentele naționale să poată bloca o inițiativă legislativă a Comisiei Europene.

Totuși, astfel de hotărâri nu vor putea fi luate unilateral de un stat, în cazul suspendării ajutoarelor sociale fiind nevoie de acordul Comisiei Europene și de cel al Consiliului European, iar pentru blocarea unei inițiative legislative a executivului comunitar se va cere ca cel puțin 55% din parlamentele naționale să voteze de asemenea împotriva ei. Cameron s-a declarat mulțumit de oferta primită, însă politicienii britanici eurosceptici, inclusiv cei din tabăra sa conservatoare, precum și presa britanică l-au criticat sever, acuzându-l că a cedat ori că a obținut din partea Uniunii Europene doar 'promisiuni deșarte', mai ales în privința a două dintre cele mai importante chestiuni care interesează electoratul britanic, respectiv imigrația și repatrierea unor atribuții de la Bruxelles către Londra.

Mai multe articole despre:
Germania măsuri donald tusk măsură Brexit