DNA: Tudor Chiuariu, acuzat de trafic de influență. A cerut mită încă 3 milioane de euro
Procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari, un teren de circa 6.000 de hectare de pădure.
Tudor Chiuariu este acuzat de trafic de influenta, după ce procurorii au descoperit că a mai avut loc o întâlnire cu Paltin Sturza, în care Chiuariu i-ar fi cerut mită 3 milioane de euro, pentru a-și exercita influența pe lângă autoritățile din județul Bacău.
Reamintim că în urmă cu doar patru zile, senatorul Tudor Chiuariu era pus sub urmărire penală în dosarul în care este arestat Viorel Hrebenciuc, fiind acuzat de trafic de influenţă, pentru că ar fi cerut două milioane de euro ca să intervină la prefectul de Bacău pentru rezolvarea situaţiei privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure, scrie Mediafax. Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă că procurorii DNA Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 30 de zile, din 10 ianuarie până în 8 februarie inclusiv, faţă de senatorul Tudor Alexandru Chiuariu.
Potrivit unor surse judiciare, senatorul Tudor Chiuariu a fost sâmbătă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Braşov, pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirea de trafic de influenţă. Procurorii au luat în cazul acestuia măsura controlului judiciar. Sursele citate au precizat Tudor Chiuariu ar fi cerut, în calitate de avocat, două milioane de euro să intervină la prefectul judeţului Bacău, "pentru rezolvarea situaţiei cu pădurea lui Paltin Sturdza". Chiuariu ar fi cerut banii direct de la Gheorghe Paltin Sturdza, au mai spus sursele citate, fără a preciza dacă acesta ar fi primit vreun ban din suma cerută. Fostul ministru al Justiţiei este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi aderare la un grup infracţional organizat, în dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure, în care sunt arestaţi preventiv fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi beneficiarul retrocedării, Gheorghe Paltin Sturdza. î
Potrivit ordonanţei de dispunere a controlului judiciar, în contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către Paltin Sturdza, în noiembrie 2012, Ioan Gheorghe Varga şi Daniel Constantin Călugăr s-au înţeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2,5 milioane de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva - Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna". Decizia avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 43.227 de hectare de teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti.
Procurorii DNA au descoperit acasă la prințul Paltin-Sturdza o înregistrare ambientală făcută de acesta în timp ce negocia, într-un hotel din Capitală, detaliile unei șpăgi uriașe cu deputații Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc. În discuții este menționat și numele lui Chiuariu, notează evz.ro.
Hrebenciuc era nemulțumit deoarece senatorul Tudor Chiuariu (foto) se implicase în acest caz în calitate de avocat. El arată că șeful ANRP, George Băeșu, ar fi fost „omul lui”.
Hrebenciuc:... zice, vedeți că Chiuariu a băgat un amendament că să se dea din pădurile statului înapoi așa...
Adam: Da, este, este. Hrebenciuc: A spus el. Și zic: Bine, mă! Uite, mă ocup de amendamentul ăla la lege. L-am sunat azi dimineață, zic: „Băi, nu s-a putut face nimic cu amendamentul ăla pentru că ăla era a lui Ponta”, ceea ce era corect. Sturdza: Nu era a lui Chiuariu?
Hrebenciuc: Nu, nu. Victor i-a zis. M-am... am mers să văd. Și Victor a fost, deci nu domn’le, mergi... am zis e corect, acuma ce mai...
Sturdza: Deci rămâne amendamentul?
Hrebenciuc: Nu, a rămas. Nu amendam... ăăă... se dă din păduri statului, uitați cum a apărut legea.