MENIU

Discurs în forță al liderului Xi Jinping, de Anul Nou: „China va fi cu siguranţă reunificată!”

Liderul de la Beijing merge pe alipirea Taiwanului, la anul. Foto/Profimedia

Președintele Chinei nu ratează nicio ocazie oficială să facă declarații despre viitoarea „alipire” a Taiwanului la „patria mamă”. Discurs care este în totală contradicție cu acțiunile SUA din Asia de Sud-Est. 

"Toţi chinezii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legaţi de un scop comun şi să împărtăşească gloria reînnoirii naţiunii chineze", a declarat preşedintele într-un discurs difuzat pe canalul oficial CCTV.

În timpul întâlnirii sale cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, la jumătatea lunii noiembrie, Xi Jinping a spus deja că reunificarea Taiwanului este "inevitabilă".

China consideră Taiwanul o provincie pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil în 1949.

Beijingul, care nu a renunţat la cucerirea insulei prin forţă, a exercitat o presiune militară şi economică puternică asupra Taiwanului de la venirea la putere, în 2016, a lui Tsai Ing-wen, membră a Partidului Democrat Progresist (DPP), care, potrivit Chinei, insistă asupra independenţei.

Taipeiul susţine că Beijingul a crescut presiunea militară în jurul insulei în ultimele luni, în contextul apropierii alegerilor prezidenţiale din ianuarie.