Deputatul Marin Anton demisionează din PNL şi se va înscrie în Partidul Mişcarea Populară
MARIN ANTON a anunţat că demisionează din Partidul Naţional Liberal pentru a se înscrie în Partidul Mişcarea Populară. Deputatul a spus că nu a putut să se adapteze în interiorul partidului, dar speră la o fuziune PMP-PNL la alegerile prezidenţiale.
MARIN ANTON, vicepreşedinte al Comisiei de agricultură,s-a remarcat recent prin iniţiativa legislativă care să modifice legea 322/2009 privind comercializarea produselor alimentare, astfel încât supermarketurile să fie închise în week-end.
Deputatul consideră că legea actuală favorizează foarte mult politica supermarketurilor, care "au o poziție de forță" față de producătorii autohtoni, și susţine că trebuie aduși, "într-un fel sau altul", comercianții români și supermarketurile pe poziții de egalitate.
MARIN ANTON vrea ca supermarketurile să fie închise începând de sâmbătă de la ora 14.00 până luni dimineață, arătând că acest lucru ar încuraja produsele românești care se vând în piețe și că această practică există în țările europene.
Anton dorește să modifice prevederile legate de prețul de achiziție și de vânzare, deoarece reprezentanţii supermarketurilor spun că prețul de vânzare este prețul de achiziție plus TVA.
"Ai impresia că la prima vedere ei nu câștigă nimic, ceea ce nu este corect. Trebuie definit foarte clar prețul de achiziție cu care cumpără ei acele produse și prețul de vânzare de la raft care este prețul care acoperă cheltuielile lor din supermarketuri și câștigul. Lumea trebuie să știe foarte clar", a adăugat Anton.
O altă modificare pe care deputatul PNL Marin Anton intenționează să o propună se referă la termenul de plată, arătând că toată lumea plătește cash la supermarketuri, care "sunt foarte capitalizate, în detrimentul oamenilor de rând".
MARIN ANTON : "Termenul de 30 de zile de plată din lege în momentul acesta este mult prea mare, 10 zile este un termen corect și ar trebui respectat"
El a mai spus că supermarketurile impun o anumită taxă de intrare în magazin și că ar trebui ca produsele să intre în magazin pe baza unui contract foarte ferm în care este cuprins prețul de achiziție. Anton a infirmat că ar avea un interes personal în promovarea acestor modificări.
"Ce a propus, ca în week-end să fie închise supermarketurile, ar fi o tâmpenie, este o poveste, este o chestiune populistă. De fapt producătorul autohton se poate duce să vândă și luni, marți, miercuri..., în timpul săptămânii. Am rezerve că se va modifica vreodată, este mai mult o chestiune de imagine", a precizat pentru MEDIAFAX, deputatul PSD Ioan Munteanu.
Munteanu a arătat că România nu are astăzi soluții pentru a modifica ceea ce se întâmplă în acest domeniu pentru promovarea produselor autohtone, dar trebuie să se facă un efort și din partea acestor producători.
"Singurul lucru care scoate produsul în față este calitatea", a spus Munteanu. "Cred că nu se schimbă legea", a adăugat Munteanu.
Deputatul PDL Tinel Gheorghe a spus că propunerea de a închide supermarketurile în week-end nu poate fi luată în considerare, iar România nu se poate compara în această privință cu alte țări europene.
El a respins și ideea privind efectuarea plății în 10 zile, arătând că în legea în vigoare termenul este în funcție de produsele proaspete, congelate. Tinel Gheorghe a spus și că se reclamă impunerea unor taxe pentru vizibilitate la raft și trebuie văzute care sunt aceste taxe.
El a spus că legea trebuie îmbunătățită, dar trebuie discutat cu toate părțile implicate și este un proces de durată.
Tinel Gheorghe a arătat că au mai fost discuții în 2010 pentru modificarea legii, dar acestea au fost abandonate, considerându-se că este necesar să se lase un timp pentru aplicarea legii promovată în 2009, pentru a se vedea efectele ei.
Dacă va fi ințiată o modificare a legii 322/2009 privind comercializarea produselor alimentare, atunci ea va trebui discutată mai întâi în Senat, care este prima Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.