MENIU

Declarație controversată a unui oficial maghiar: Aş fi dat mai devreme cu pumnul în masa românilor

Preşedintele Comisiei de Politică externă a Parlamentului, Nemeth Zsolt, și Semjen Zsolt, viceprim-ministru al Ungariei, responsabil cu politica naţionala au vorbit, luni, într-o notă ofensivă despre relațiile diplomatice româno-maghiare.

Întrebat dacă pentru deteriorarea relațiilor dintre România și Ungaria poate fi considerată responsabilă și Budapesta, Semjén a răspuns că poate spune, cu conștiința curată, că nu.

"Întotdeauna am lăsat de la noi să fie cum zic ei, ca să zic așa, dar acum suntem puși la zid. Diplomația maghiară ar putea fi criticată eventual pentru că nu a dat cu pumnul în masă mai devreme," a mai spus vicepremierul, citat de agerpres.ro.

Conform index.hu, vicepremierul a mai acuzat statul român că supune liderii comunității maghiare din România unor presiuni politice, "prin proceduri mascate în justiție".

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a vorbit din nou duminică despre decizia sa de a le interzice diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie și a declarat că Ungaria a respectat întotdeauna sensibilitățile altor țări în ceea ce privește evenimentele istorice și se așteaptă la aceeași atitudine din partea celorlalți, a transmis MTI.

Ungurii nu au nimic de sărbătorit de 1 decembrie, mai ales nu împreună cu românii, deci este de înțeles ca diplomații ungari să nu participe la recepțiile organizate de autoritățile române în această zi, a reiterat Szijjarto, într-o conferință de presă la Budapesta.

Mai multe articole despre:
maghiari Nemeth Zsolt