MENIU

Dâncu: Vom accelera în acest an construcția a ceea ce se numește 'ghișeul unic'

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, Vasile Dâncu, a anunțat, vineri seară, la Realitatea TV, că anul acesta va lansa proiectul care vizează înființarea Institutului Național de Administrație și va accelera construcția 'ghișeului unic'.

Vicepremierul a relatat cum a observat că marii specialiști din ministere 'nu pot gândi simplu' în materie de soluții la problemele cu care se confruntă omul de rând.

"Am încercat săptămâna asta, dincolo de strategiile pe care le avem în proiect, să îi pun pe colaboratorii mei din câteva ministere, pe cei din ministerul meu, le-am dat o sarcină simplă: să îmi dea câteva exemple de lucruri care nu funcționează din perspectiva omului simplu și să îmi spună ce soluții găsesc ei și am observat un lucru care m-a șocat: marii specialiști de la noi, din ministere, nu pot gândi simplu. Mi-au dat tot felul de documente, dar niciunul nu pornea de la un necaz, al aceluia care se duce la un ghișeu și i se cer pentru a deschide o afacere 25 de documente. Ce facem pentru asta? Sau să zicem, cel care vrea să devină funcționar public. Cum ajunge el în administrație? Adică nu are un traseu (...) Vom lansa, cred că în luna martie, proiectul pentru înființarea Institutului Național de Administrație", a declarat Vasile Dâncu.

În acest sens, vicepremierul a punctat că "se lucrează la nivelul ministerelor cu șabloane, cu o gândire întortocheată care nu are legătură cu practica".

"Se fac niște strategii foarte lungi și cu termene foarte lungi. Asta m-a șocat. Dacian Cioloș ne-a spus că dacă ne lăsăm pe mâna funcționarilor, atunci nu vom face nimic. Acum mi-am dat seama că există un spirit centralist la toți funcționarii din administrația centrală și pe cei care gândesc numai centralist nu ai cum să îi faci să gândească descentralizarea. Avem o gândire birocratică la centru", a adăugat Dâncu. 

Vicepremierul a punctat faptul că principalul său scop este să dispară ștampila, anul acesta.

"Vom accelera, în acest an, construcția a ceea ce se numește 'ghișeul unic'. Omul se duce la un ghișeu și nu umblă cu hârtia după o mie de ștampile și va trebui ca funcționarul să îi ia hârtia, să o trimită electronic, unde se poate (...) și omul să primească un act integrat. Noi nu suntem atât de primitivi cum s-ar zice la prima vedere. La noi s-au cheltuit milioane de euro pentru fiecare domeniu al instituțiilor din administrația publică pentru a se crea servicii electronice, baze de date, dar niciodată nu au fost conectate. Noi am putea ca atunci când ai nevoie de cazier, să trimiți într-un singur loc un e-mail, să îți confirme de peste tot că nu ai cazier, că ți-ai plătit impozitele locale la timp (...) Prin sisteme de siguranță electronică putem face semnături electronice și nu ai nevoie de ștampilă. Am pus deja un comitet care să se ocupe de asta", a detaliat Vasile Dâncu.