MENIU

Dan Vasile Mihale: PSD-ALDE, asalt final asupra justiției

Dragnea vs Tariceanu

PSD-ALDE a început asaltul final asupra justiției. Fruntașii coaliției își doresc un asalt în forță, dar cât mai scurt, ca să nu lase portițe de contraatac. Proiectele legislative care urmează să modifice Codurile Penale intră, la fel ca și cele trei legi care au reformat justiția, pe mâna tripletei: Iordache-Nicolae-Nicolicea.

În Parlament, unde coaliția PSD-ALDE deține o largă majoritate și cu ajutorul condiționat al UDMR, nu vor fi prea mari surprize. Fragila opoziție are o singură armă în fața iataganului PSD-ALDE: contesterea derapajelor la CCR. Așa s-a întâmplat și cu cele trei legi care au mutilat justiția. Au fost contestate la CCR, s-au întors în Parlament pentru armonizare, au fost armonizate în concordanță cu observațiile CCR, după care au fost, din nou, contestate. Se așteaptă o nouă decizie a CCR, după care va urma, probabil, o nouă armonizare, dacă asta va dicta CCR, după care cele trei legi merg la promulgare, la Președinție.

După același scenariu, cu accelerația la podea, sunt șanse mari ca și Codurile Penale să fie mutilate înainte de vacanța parlamentară, urmând ca eventualele sesizări de neconstituționale să fie rezolvate de CCR tot după vacanță. CCR judecă doar urgențele în intervalul 28 iulie - 8 septembrie, cel puțin așa a fost anul trecut.

Am mai spus-o și o repet, controversata OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, a fost nimic pe lângă pe urmează. Iată câteva dintre principale propuneri de modificări ale Codurilor Penale: Se redefinește traficul de influență, adică este pedepsit doar dacă se produce efectiv; Denunțul poate fi făcut la maximum șase luni de la comitere; Se interzic declarațiile legate de ancheta penală; Emiterea, aprobarea și adoptarea de acte normative nu e infracțiune; Martorul poate refuza să dea declarații nefavorabile lui; Sporul de pedeapsă, limitat la trei ani; Eliberarea condiționată, relaxată drastic (deținutul poate fi eliberat dacă a executat jumătate din pedeapsă). 

Grupul de State împotriva Corupției din Consiliul Europei (GRECO) a făcut referire în raportul lor privind legislația din România și la intențiile de modificarile a codurilor. GRECO susține că, dacă amendamentele propuse vor fi adoptate, vor fi în contradicție flagrantă cu angajamentele internaționale ale României, Convenția Legilor Penale privind Corupția. Dar cui îi pasă? Societatea civilă a amuțit, opoziția este prea slabă, președintele mult prea absent, iar setea puterii de a mutila justiția este nemărginită.

Concomitent cu ofensiva din Parlament, Guvernul Dăncilă atacă luni, la CCR, decizia Președinției de respingere a cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi. Război total pe toate fronturile și asta doar pentru închiderea dosarelor fruntașilor PSD-ALDE.

Dacă reușesc să modifice Codurile Penale până la sfârșitul sesiunii parlamentare, liderii coaliției majoritare pot pregăti liniștiți alegerile prezidențiale din 2019, care ar putea marca și sfârșitul coabitării Tăriceanu - Dragnea, dar ăsta este un alte subiect, așa că nu o să insist. 

Mai multe articole despre:
justiţie PSD-ALDE asalt final