MENIU

Dan Vasile Mihale: "Pirații" lui Dragnea, între statul paralel și justiția paralelă

Ultima decizie luată în unanimitate de PSD, în urma Comitetului Executiv de la Băile Herculane, aceea de a condamna statul paralel m-a lăsat mut... Acesta este și motivul pentru care am refuzat, o perioadă, să intru în orice polemică legată de existența ori inexistența așa-zisului stat paralel. La numai câteva zile după adoptarea rezoluției de la Herculane, s-au întâmplat, însă, două evenimente majoare care m-au făcut să privesc mai limpede întregul tablou.

După numai două zile de la adoptarea rezoluției de Herculane, Liviu Dragnea este chemat la DNA, unde află că este urmărit penal într-un nou dosar, al treilea, pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și obținerea pe nedrept de fonduri europene. Speța poartă, generic, numele Tel Drum. Nu mai intru în amănunte. Acesta este primul eveniment major după rezoluție.

Al doilea s-a petrecut în Parlament ca un contraatac la mișcarea DNA: comisia condusă de Iordache, autorul rușinoasei OUG 13, capătă superputeri prin modificarea în plen a regulamentului de funcționare a comisiei. În prima zi de dezbatere a amendamentelor depuse la controversatul pachet de modificare a legilor justiției, activitatea "supercomisiei'' conduse de Iordache s-a blocat. 

Opoziția a ieșit din sală. Orban a anunțat că atacă la CCR modificarea regulamentului de funcționare a comisiei. Tăriceanu revine și mai virulent cu acuzații la adresa șefei DNA pe care o acuză de justiție selectivă. Declarația șefului Senatului se înscrie deja în cheia deja cunoscută: toate relele vin de la statul paralel, iar de la PSD-ALDE curge numai lapte și miere. Președintele Iohannis, acuzat de actuala putere că este complice cu statul paralel, neagă cu vehemență existența acestuia și continuă să spună că este o invenție a politicienilor cu probleme penale.

Și eu m-am grăbit să afirm că statul paralel este o fumigenă lansată de cei care au probleme penale. Strategii politici au adus, însă, în ultima vreme argumente că această entitate invocată obsesiv de actuala putere există chiar și în alte state, că se mai numește și "birocrație'' și că grupează, în general, structuri din aria serviciilor și magistraturii. Ba mai mult, acest mecanism ar fi controlat și finanțat chiar de Bruxelles, pentru a controla excesele politicienilor. Așa o fi, adepții teoriei conspirației au suficiente argumente, unele credibile, altele nu, despre existența acestui stat paralel. Un lucru este cu siguranță cert: dacă există statul paralel, există și o justiție paralelă. Este fix genul de justiție pe care îl promovează PSD-ALDE, o justiție care îi situează pe "pirați" din coaliție, așa cum singuri s-au autointitulat, deasupra legii. 

Nici protestele nu-i mai sperie pe ''pirați''. După principiul "câinii latră, caravana trece", coaliția PSD-ALDE își vede de treabă mai departe, promovând ''revoluții'' halucinante, care provoacă instabilitate politică și lipsă de predictibilitate economică. Cel mai recent exemplu al seriozității de care dă dovadă actuala putere s-a consumat chiar în ultima ședință de guvern, ședință în care ministrul Daea, care a dezvoltat un adevărat cult pentru oaie, l-a acuzat, cu mânie proletară, pe șeful Consiliului Concurenței de declarații "împotriva țării" pentru că nu a aflat, cu celeritate, cine scumpește nejustificat ouăle, iar glumețul premier anunța că au apărut caricaturi cu găini care se lăudau cu hainele de blană cumpărate după scumpirea ouălor. De râsul... găinilor.

Mai multe articole despre:
Dan Vasile Mihale