Dan Vasile Mihale: ,,Nu trage, dom' Dragnea! Sunt eu... Grindeanu!''
Cine a avut răbdarea să urmărească conferința de presă susținută de Liviu Dragnea și ,,alde'' Tăriceanu a avut tabloul complet al celei mai grotești file din politica postdecembristă. Modul în care au încercat să disimuleze execuția lui Grindeanu a demonstrat un singur lucru: cât de jos a ajuns clasa politică românească.
După o evaluare făcută de Darius Vâlcov, domnul despre care se spunea, mai în glumă, mai în serios că ,,expunea'' tablourile în pereți și nu pe pereți, ca toți oameni normali, Grindeanu a fost executat, ''noaptea ca hoții'' de două personaje care îmi amintesc de celebrul film al lui Sergiu Nicolaescu ,,Cu mâinile curate'' și de celebra replică "Nu trageţi, dom' Semaca".
Dragnea și Tăriceanu au încercat să disimuleze execuția politică a lui Grindeanu până în ultima clipă. Liviu Dragnea chiar insista, spre stupoarea audienței, că Grindeanu ar mai fi și astăzi premierul PSD-ALDE, dacă nu ar fi părăsit Comitetul Executiv înainte de încheierea ședinței. Și, culmea, încă este, pentru că omul nu a demisionat, domnule Dragnea. Șah și mat la PSD.
Ce i se reproșează, concret, lui Grindeanu? Că nu a reușit să implementeze în timp record, precum Petre Daea, obișnuit cu ,,planul cincinal'', programul de guvernare al PSD. Cine spune asta? Expertul Darius Vâlcov, fostul ministru de Finanțe săltat de DNA pentru o presupusă mită de 2,5 milioane de lei primită pe vremea când era primar la Slatina. Cât de credibil poate fi un astfel de om? Nu-i contest calitatea de specialist, poate chiar e bun, dar asta contează mai puțin în această ecuație politică.
În fond, Vâlcov a fost doar unealta lui Dragnea în demersul său premeditat de a scăpa de Grindeanu, care devenise prea independent și neascultător. Dragnea s-a simțit amenințat și a mușcat momeala, precum știucile înfometate cu care se laudă în fotografii. Din acest scandal, singurul care pierde iremediabil este, cu siguranță, Liviu Dragnea, liderul care, vorba domnului Ponta, are toate șansele să aducă partidul de la 40 de procente, la cel mult 20. Grindeanu nu are ce pierde. Poate fi acuzat cel mult că se agață de scaun. Dacă însă demisionează, după ce este numit un nou premier de la PSD, așa cum a promis, are toate șansele să iasă basma curată.
Grindeanu nu a fost, nici pe departe, cel mai bun premier pe care l-a avut România, dar a arătat că nu-i place să pescuiască în ape tulburi. Cel puțin nu cu Dragnea și cu Tăriceanu, care, în ceasul al doisprezecelea, îi dădea lecții de guvernare. A uitat însă să ,,predea'' cea mai importantă lecție: cum se cer favoruri prin interpuși. Să nu uităm celebrul episod devoalat de doamna Udrea, care vorbea despre niște bilețele roz trimise de domnul Tăriceanu fostului președinte Băsescu.
Să-ți sacrifici premierul după mai puțin de șase luni de guvernare este prea mult chiar și pentru PSD. De câți oameni o fi nevoie să schimbe becul la PSD, după ce Liviu Dragnea a lăsat partidul în întuneric?